Respostes als dubtes més freqüents
(FAQS)
Ā
Troba aquà resposta als dubtes més freqüents sobre el dret a la vaga. Puc fer vaga? Em poden acomiadar per secundar-la? Quants diners deixaré de cobrar en fer vaga? Si no trobes resposta al teu dubte, contacta amb nosaltres!
El dret a vaga
El Real Decret-llei 17/1977, de 4 de marƧ, assenyala que la vaga Ʃs il.legal (art.11):
⢠Quan sāiniciĆÆ o sostingui per motius polĆtics o amb qualsevol altra finalitat aliena a lāinterĆØs professional dels treballadors afectats.
⢠Quan sigui de solidaritat o suport, excepte que afecti ādirectamentā a lāinterĆØs professional dels qui ho promoguin o sostinguin.
El Tribunal Constitucional ha declarat que Ć©s inconstitucional lāexpressió ādirectamentā, que els ātreballadors vaguistes poden tenir un interĆØs que els faci solidaris amb altres treballadorsā i que el termini āprofessionalā ha dāentendreās referit als interessos que afectin els treballadors com a tals i no com a membres dāuna categoria laboral especĆfica. La jurisprudĆØncia del Tribunal Suprem assenyala que el model de vaga constitucional no Ć©s el contractual (per a aconseguir un conveni), sinó el professional, admetent les vagues de solidaritat. I són legals les vagues contra la polĆtica socioeconòmica del govern.
⢠Quan tingui per objecte alterar, dintre del termini de vigĆØncia, el que sāha pactat en un conveni o el que sāha establert per Laude.
Però, segons doctrina del Tribunal Constitucional, res impedeix la vaga durant el perĆode de vigĆØncia del conveni per a reclamar una interpretació dāaquest (en un determinat sentit), o exigir reivindicacions que no impliquin modificació del conveni; inclĆŗs Ć©s possible reclamar l'alteració del conveni si hi ha incompliment dāaquest per la part empresarial, o si sāha produĆÆt un canvi absolut i radical de les circumstĆ ncies.
⢠Quan es produeixi contravenint el que es disposa al present Real decret Llei, o el que sāha pactat al conveni colĀ·lectiu per a resoldre els conflictes.
La vaga com a dret
Lāexercici de vaga suspĆØn el contracte de treball i lāobligació de lāempresari de cotitzar, de manera que el treballador deixa de rebre lāimport del sou a conseqüència de lāabsĆØncia del treball (RDL 17/1977, article 6 i Estatut dels Treballadors, article 45.1). Per tant, la vaga afecta el sou del treballador i a les seves cotitzacions a la Seguretat Social.
En la vaga la llei tāempara i et protegeix a lāhora de decidir secundar-la i dāunir-te a les reivindicacions. La llei et protegeix perquĆØ puguis decidir lliurement. Els descomptes salarials que comporta el fet de participar en aquest tipus de protesta constitueixen, algunes vegades, el motiu pel qual alguns treballadors i treballadores sāinclinen per no secundar-la. A pesar de les repercussions econòmiques que tĆ© la vaga, Ć©s important que es valori el motiu que lāorigina, perquĆØ moltes vegades Ć©s necessari fer una mica d'esforƧ econòmic per millorar les condicions laborals. El benestar social que gaudim ara Ć©s el fruit de moltes lluites de companys i companyes al llarg dels temps. Les conquestes socials es guanyen lluitant per elles, primer per aconseguir-les i desprĆ©s per mantenir-les. Per això, mantenir el benestar social guanyat en segles de lluites Ć©s una responsabilitat de totes i de tots.
Es pot fer vaga durant l'estat d'alarma?
SĆ que es pot fer vaga.
El dret a vaga és un dret fonamental reconegut a l'article 28.2 de la Constitució Espanyola i regulat al Real Decret-llei 17/1977, de 4 de març, sobre relacions de treball.
L'estat d'alarma (regulat per la Llei Orgà nica 4/1982, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge) introdueix certes limitacions, però no retira drets fonamentals, com el dret a la vaga.
Procediment per convocar una vaga
Els sindicats són les organitzacions que tenen el dret de convocar vagues. AixĆ ho arreplega la normativa vigent. La protecció legal la dóna la convocatòria legalment registrada, justificant els motius i la durada que en la convocatòria sāespecifiqui.
Per exemple, en la convocatòria del dia 8 de marƧ, els sindicats majoritaris nomĆ©s van convocar dues hores dāaturada, aquest Ć©s el temps de protecció que dóna la seva convocatòria. Uns altres sindicats van convocar la vaga per a tota la jornada laboral i, Ć©s per això, que totes les treballadores i treballadors estan protegits durant el dia sencer.
Passos d'una convocatòria de vaga
1. Convocatòria
La convocatòria dāuna vaga ha de decidir-se per acord:
a) dels representants legals dels treballadors
b) els treballadors en votació secreta
c) de les organitzacions sindicals amb implantació.
2. PreavĆs
Una vegada sāha pres la decisió de convocar una vaga, sāha de comunicar a lāempresari, o representació patronal corresponent i a lāAutoritat Laboral competent.
Aquest preavĆs sāha de realitzar per escrit, amb una antelació mĆnima de 5 dies (10 en serveis pĆŗblics), i ha de contenir com a mĆnim: els objectius de la vaga, les mesures preses per a evitar-la, data dāinici i composició del ComitĆØ de Vaga.
3. ComitĆØ de vaga
Format per un mĆ xim de 12 treballadors afectats. Ha de participar en accions que puguin derivar en la solució de la vaga, són els legitimats per a negociar la solució de la vaga i garantir la presentació dels serveis mĆnims, etc... propi treballador.
4. Fi de la vaga
La vaga pot finalitzar per compliment del termini, acord entre les parts, lāacord aconseguit tĆ© valor de conveni colĀ·lectiu, per desistiment dels convocants, per arbitratge obligatori.
Serveis mĆnims
En cas que la vaga convocada afecti sectors encarregats de la prestació dels serveis pĆŗblics, sāhan dāestablir serveis mĆnims.
La fixació dels serveis mĆnims es faran de forma compartida pels empresaris o lāadministració i els vaguistes o els seus representant, davant una manca dāacord, sāestableixen per autoritat laboral, de manera motivada i aclarint els criteris que sāhan seguit per tal de fixar-los.
Per a lāestabliment dels serveis mĆnims sāha de tenir en compte que aquests siguin raonables i que mantinguin una proporció als possibles perjudicis que la vaga pot produir a tercers.
No seran legals uns serveis mĆnims que pretenguin mantenir tota lāactivitat.
Publicitat de la vaga
Els vaguistes i els seus representants poden fer, de forma pacĆfica, publicitat de la vaga, respectant sempre el dret al treball dels no vaguistes.
Ens trobem amb la figura dels piquets, que són grups de treballadors amb la missió dāinformar i fer publicitat de la vaga, pacĆficament.
Ćs ilĀ·legal, impedir lāaccĆ©s al centre de treball, o utilitzar la violĆØncia, la coacció o la intimidació. EstĆ sancionat pel Codi Penal.
Conseqüències de la vaga i retribució
⢠No impedeix el reconeixement i percepció del subsidi per maternitat.
⢠No sāaplica la teoria del parĆØntesi, als efectes de cĆ lcul de la base reguladora per la Incapacitat Permanent Total sinó que es calcula aquest perĆode amb bases mĆnimes.
⢠El subsidi dāincapacitat temporal es mantĆ© si el treballador ja estava de baixa en el moment dāiniciar-se la vaga.
⢠Si la incapacitat temporal es produeix durant la vaga total, no es tĆ© dret a percebre el subsidi fins que finalitzi i , si Ć©s vaga parcial, sāha de tenir dret a percebre el subsidi però disminuĆÆt en la mateixa proporció que sāhagi reduĆÆt la jornada.
⢠Els dies de vaga sāassimilen a dies cotitzats per a determinar el perĆode mĆnim dāocupació de 360 dies per a tenir dret a prestacions.
⢠Sāaplica la teoria del parĆØntesi - Ć©s a dir, es considera perĆode neutre, havent-se dāagafar les cotitzacions immediatament anteriors a lāinici de la vaga- als efectes de cĆ lcul de la base reguladora per a la prestació dāatur.
Lāexercici de vaga no Ć©s causa dāacomiadament ni pot originar cap sanció, excepte que el treballador, durant la vaga, incorri en falta laboral.
Descomptes en el salari
Els dies que sāha estat en situació de vaga, no han de ser retribuĆÆts, per la qual cosa la nòmina corresponent portarĆ uns descomptes que sāhan de fer seguint els següents criteris:
⢠el descompte es realitzarĆ sobre els dies no treballats i sobre els dies de descans o festius dāaquesta setmana, i sobre les pagues extres.
⢠no poden descomptar-se dies de vacances ni dels 14 festius anuals.
ā¢el descompte sāha de realitzar segons salari diari - excepte quan es cobri per hores o en supòsits de repartiment irregular de la jornada.
Quan puc decidir secundar una vaga?
Pots sumar-te a la vaga en qualsevol moment, encara que hagis iniciat la jornada laboral. En aquest cas, es calcularĆ el descompte per les hores que tāabsentes i no per tota la jornada completa.
La meva intenció és fer vaga, ho he de comunicar a l'empresa?
No. La llei no contempla lāobligatorietat dāavisar a lāempresa. Si la vaga estĆ convocada legalment, tens dret a secundar-la sense preavisar al teu centre de treball.
Si l'empresa em pregunta si faré vaga, què faig?
No hi ha obligació de respondre. Que lāempresa consulti prĆØviament pot ser pres com un intent de coacció contra el dret de fer vaga.
Ćs a dir, l'empresa NO tĆ© dret a preguntar-te si farĆ s vaga o no, de cap manera (ni indicant que Ć©s necessari per saber els serveis mĆnims o no deixar sense cobrir un lloc de treball).
I si conincideix la vaga amb una baixa per malaltia?
Si estĆ s de baixa quan hi ha una vaga, i no comuniques res, sāentĆ©n que no la secundes.
Si vols secundar-la, has de notificar a lāempresa que, a pesar dāestar de baixa, la fas i, per tant, tāho descomptaran de la nòmina.
Poden sancionar-me per fer vaga?
No. Lāarticle 52.d de lāEstatut dels Treballadors (ET) especifica que la vaga no serĆ computable com a falta dāassistĆØncia o com a objecte de sanció.
āNo es computaran com a faltes dāassistĆØncia, a efectes del parĆ graf anterior, les absĆØncies ocasionades per vaga legal pel temps de durada de la mateixaā¦ā
Em poden acomiadar per fer vaga?
No. Mai poden acomiadar-te pel motiu de fer vaga. Si la raó de lāacomiadament fos fer vaga, es pot demandar, perquĆØ atempta contra un dret fonamental i es declararia acomiadament nul i, llavors, lāempresari estĆ obligat a readmetreāt.
Afecten els dies de vaga als dies de vacances?
Els dies de vaga no es tenen en compte ni han de produir descomptes de dies de vacances. Dóna igual els dies de vaga que facis durant lāany, perquĆØ sāentĆ©n que són faltes justificades.
SentĆØncia 709/2015 del Tribunal Suprem.
āCorrespon el descompte de la retribució dels dies de descans setmanal i dels dies festius compresos dins dels perĆodes de vaga, mentre que no cap detracció o cap deducció per vaga en la retribució de les vacances i en la dels dies festius fora del perĆode de vagaā¦ā
Afecten els dies de vaga a la meva antiguitat a l'empresa?
Mentre sāestĆ de vaga, estĆ s generant drets com qualsevol dia de treball i, per aquest motiu, tampoc influirĆ en el còmput dāantiguitat.
Cotitzo a la Seguretat Social mentre faig vaga?
Quan sāestĆ de vaga, se suspĆØn el contracte de treball, fet pel qual desapareix lāobligació de cotitzar. Però no estĆ s de baixa en la Seguretat Social, sinó que passes a una situació de āAlta especialā i això influeix en diversos drets i prestacions (article 6.3 Reial Decret Llei 17/1977 i article 106.5 Llei General Seguretat Social).
Com afecten els dies de vaga per a les prestacions per desocupació?
El fet de fer vaga no permet sol·licitar prestacions per desocupació.
Un exemple. Una vaga es prolonga durant tres mesos, els treballadors que la fan veuen afectats els seus ingressos, però no poden sol·licitar la prestació.
Tanmateix, els dies en els quals el treballador estĆ de vaga, sāassimilen a dies cotitzats per a la solĀ·licitud de la prestació per desocupació, però no per a determinar la seva durada.
Un altre exemple, si Rosa ha treballat 360 dies, podrà sol·licitar la prestació contributiva, encara que hagi estat de vaga dues setmanes en aquests 360 dies.
Com afecten els dies de vaga per a les prestacions per incapacitat temporal (IT)?
Per al cà lcul de prestacions per Incapacitat Temporal (IT) no es tenen en compte els dies de vaga (ja que no cobres ni cotitzes), però Sà es compten els dies per a tenir dret al mateix.
Descomptes salarials durant una vaga
En el temps que sāestĆ de vaga, la treballadora o el treballador deixa de percebre el salari corresponent als dies en quĆØ no ha treballat. Per calcular quant li descompta lāempresa a la treballadora o treballador en la nòmina, cal sumar els conceptes seguĢents:
- El salari corresponent al dia (salari base i complements salarials).
- La part proporcional de les pagues extraordinà ries corresponent al dia de vaga. Si les pagues extres es prorrategen mensualment, es pot fer el descompte en la nòmina del mes en curs.
- La part proporcional de les vacances que corresponen a cada dia de vaga.
- En alguns casos també es descomptarà la part proporcional de participació en beneficis i determinats plusos, com el de disponibilitat.
En sumar tots aquests conceptes el descompte dāun dia de vaga equival a 1,4 dies de salari ordinari.
En el cas de vagues que afecten unes hores de treball, el descompte es fa per les hores afectades i, per això, sāha de calcular el preu de lāhora, dividint el salari anual entre hores de treball anual.
Puc reclamar davant un descompte indegut?
Quan lāempresa descompte indegudament a la treballadora o treballador unes quantitats que no siguin legals, el procediment per reclamar Ć©s el seguĢent: interposar una demanda individual de reclamació de quantitat.Ā
El procĆ©s sāinicia presentant la corresponent papereta de conciliació i sempre sāha de fer de manera individualitzada.