agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

S’elimina l’obligació d’enviar el comunicat de baixa a l’empresa
Publicat el 6 de gener de 2023

Ahir es va publicar al BOE el Real Decret 1060/2022, de 27 de desembre, que modifica el RD 625/2014, de 18 de juliol, i regula determinats aspectes de la gestió i control dels processos per incapacitat temporal en els primers 365 dies de duració.

El principal canvi pels treballadors és que se li eximeix de l’obligació d’entregar a l’empresa els documents relatius a la baixa laboral dins dels primers 3 dies. El metge només proporcionarà una còpia del document pel treballador i l’Institut Nacional de la Seguridad Social (INSS) serà l’encarregat de proporcionar la documentació a l’empresa via telemàtica. Aquest canvi entrarà en vigor a partir de l’1 d’abril del 2023.

Des d’Infermeres de Catalunya considerem la modificació com un avanç que, a banda d’aprofitar les millores tecnològiques, facilita al treballador una gestió que pot resultar complicada en situació d’incapacitat. Volem aclarir que aquesta modificació només aplica a l’entrega de documentació, per tant, continua sent obligació del treballador informar els seus responsables, a la major brevetat possible, si no pot acudir al seu lloc de treball.

Aquests són els principals canvis en la gestió de les baixes, les confirmacions i les altes mèdiques que inclou el reial decret:

  • El personal mèdic només entregarà un comunicat de baixa, confirmació o alta a l’usuari, que és l’actual exemplar per al treballador.
  • S’elimina la segona còpia, la de l’empresa, que rebrà la informació de manera telemàtica.
  • La persona treballadora ja no és la responsable d’entregar el comunicat a l’empresa, l’entitat gestora o la mútua, per evitar tràmits feixucs per a qui està malalt o en situació d’incapacitat temporal.
  • En el cas de baixes de menys de cinc dies s’emetran al mateix temps els comunicats de baixa i d’alta mèdica, com fins ara. Si la persona afectada no s’ha recuperat, podrà demanar una revisió abans que es faci efectiva l’alta i el metge podrà emetre el comunicat de confirmació si encara no està en condicions de tornar a treballar.
  • Les baixes mèdiques de més de 5 dies inclouran la data de revisió mèdica prevista, com fins ara. Els terminis màxims en què s’han de fer aquestes revisions i les posteriors en cas de confirmació de baixa varien en funció de si la baixa mèdica és d’entre 5 i 30 dies, de 31 dies a 2 mesos o a partir dels 61 dies.
  • Les revisions mèdiques de confirmació de baixa o d’alta es podran avançar als terminis previstos quan l’empresa o la mútua ho considerin necessari, en funció de l’evolució del pacient.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!