agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Carta a la Consellera de Salut davant la indignació per la privatització i la manca de recursos a l’Atenció Primària
Publicat el 6 de juny de 2020

Infermeres de Catalunya troba indignant la contractació milionària d’entitats privades per dur a terme les tasques de rastreig de casos enlloc de dotar de recursos humans i materials el sistema públic d’Atenció Primària de Catalunya.

Ens sembla molt greu i perillosa l’actitud que ha estat tenint el Departament de Salut durant tota la pandèmia de la COVID-19. Ara ha fet un pas més al demostrar que realment no te intenció de dotar a l’Atenció Primària dels recursos humans i econòmics necessaris que fa anys que es demanen.

La mateixa setmana s’han pres dues decisions que demostren el poc coneixement sobre el funcionament del sistema sanitari i les seves necessitats.

Primer, a l’anunciar un Pla de Suport a l’Atenció Primària, dotat amb 4,5 milions d’euros on es preveu augmentar el nombre de professionals, sobretot a les zones de costa i als equips que atenen més persones que viuen en residències per a gent gran. La previsió és la contractació de 436 nous professionals, dels quals tan sols 21 son infermeres i infermers.

Segon, amb l’externalització mitjançant l’adjudicació “a dit” -a través del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM)- d’un contracte de més de 17 milions d’euros a una empresa privada per a dur a terme el rastreig i seguiment dels contactes positius per coronavirus.

Ens sembla molt greu la contractació milionària d’empreses privades per a dur a terme les tasques que poden fer els professionals d’Atenció Primària del Sistema de Salut públic de Catalunya.

Des d’Infermeres de Catalunya volem recordar al Departament de Salut que les infermeres de Família i Comunitària, fan detecció, valoració i seguiment de les persones des del seu àmbit competencial. A més, les infermeres de Família i Comunitària tenen formació i competències en salut pública pel que son els professionals preparats per dur a terme el rastreig i el seguiment dels casos i els contactes.

Recordem també, que durant aquesta pandèmia causada pel coronavirus COVID-19, les infermeres han tingut un paper fonamental en la resolució de la crisi sanitària i en tot el procés de seguiment dels pacients afectats per la malaltia.

Tant és així, que en la majoria dels centres d’Atenció Primària el seguiment dels casos notificats i que no han requerit ingrés hospitalari, ha estat realitzat íntegrament per infermeres. Aquestes també han dut a terme tasques de rastreig per tal de poder detectar els contactes de les persones infectades.

Per això considerem intolerable que es torni a ignorar de nou a les infermeres i infermers que formen part de l’atenció primària del Sistema de Salut públic de Catalunya amb decisions que, lluny d’aportar recursos al sistema públic de salut, enriqueixen empreses privades per dur a terme les tasques per les que estan preparades les infermeres i la resta de professionals del sistema públic de salut.

Infermeres de Catalunya hem enviat una carta a la màxima responsable del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Sra. Alba Vergés, demanant una rectificació tant de l’adjudicació a empreses privades de recursos que s’haurien de destinar al sistema sanitari públic, com un augment en la dotació d’infermeres en el Pla de Suport a l’Atenció Primària, donat que 21 infermeres és una xifra del tot insuficient per cobrir les mancances del sistema, que fa anys està treballant en condicions precàries per una falta crònica d’inversió.

Llegeix la carta enviada a la consellera aquí.

 

 

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!