agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Catalunya necessitaria incorporar 13.000 infermeres per situar-se en la mitjana europea
Publicat el 22 de setembre de 2022

Catalunya té una ràtio de 653 infermeres per 100.000 habitants i necessitaria més de 13.000 professionals per situar-se en la mitjana europea, que és de 827, segons un informe presentat pel Consell General d’Infermeria (CGE). Tot i que Catalunya supera la mitjana estatal (625), és la vuitena comunitat amb pitjor ràtio.

L’informe també revela diferències entre territoris i, en el cas de Catalunya, les comarques de Girona són les que tenen la ràtio més baixa (492). A Tarragona, hi ha 524 infermeres per 100.000 habitants; a Lleida, 568 i a Barcelona, 699. El Consell General d’Infermeria alerta que aquest dèficit posa “en risc la seguretat del pacient” i que les diferències entre territoris mostren la falta d’equitat del sistema de salut.

El Consejo General de Enfermería també ha alertat que aquest dèficit “greu i alarmant” de professionals “compromet la salut dels ciutadans”.

Fa anys que les organitzacions professionals i sindicals alertem de la manca estructural d’infermeres, una situació que la pandèmia de la COVID-19 ha evidenciat.

Infermeres de Catalunya hem denunciat de forma reiterada la mala gestió que s’ha dut a terme durant la pandèmia amb contractacions per parar el cop però que en cap cas han servit per millorar l’estat del nostre sistema de salut.

El Departament ni els responsables i gestors sanitaris han fet res per a millorar la situació de les infermeres i la resta de professionals de la salut, que continuen amb unes condicions iguals o pitjors que abans de la pandèmia. Molts copets a l’esquena i paraules buides de contingut, però cap plà per fer front a la gran manca d’infermeres del sistema de salut de Catalunya.

Les infermeres continuen cobrant salaris baixos, tot i l’alta formació que tenen, i no es veu cap intenció de que les administracions vulguin fer res per canviar-ho. Tampoc solucionat el problema (“ni és suficient”, tal com ha confessat el Conseller Argimon) l’increment de 561 noves places universitàries per als estudis d’infermeria que enguany ha dut a terme la Generalitat.

Imatge: Banc d’Imatges Infermeres. Autors: Ariadna Creus i Àngel García

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!