agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Com han viscut les infermeres la campanya de vacunació de la COVID-19?
Publicat el 10 de setembre de 2021

El personal d’infermeria ha fet 250.000 hores extra per la campanya de vacunació. L’ICS hi ha invertit 5 milions d’euros en pagar-les. 

Hi ha infermeres que han participat en els punts massius de vacunació que encara no han cobrat alguns dels mesos. Per exemple, hi ha infermeres pendents de cobrar les hores realitzades durant l’abril, maig i juny. La vacunació a les residències sí que s’ha pagat. 

És important dir que, al contrari del que s’havia anunciat inicialment, s’han pagat les hores de vacunació com a hores de treball ordinàries, no com a hores extraordinàries. Tot i ser hores que es realitzen fora de la jornada laboral i de forma extraordinària. 

Hi ha un dèficit estructural d’infermeres a Catalunya. La situació viscuda hauria estat diferent amb més personal i millors condicions laborals. 

A Catalunya falten més de 24.000 infermeres (si ho comparem amb la mitjana Europea). I les que hi ha, tenen les pitjors condicions laborals d’Europa. 

Òbviament, la situació hauria estat del tot diferent sense aquest dèficit. Amb una plantilla suficient, les infermeres no haurien hagut de fer tantes hores, a més de les pròpies de la jornada laboral habitual. No haurien hagut de doblar torns, treballar fins a 14 hores al dia i no haurien hagut de fer un esforç tal que ha provocat tal càrrega física i emocional que s’ha traduït en un augment de les baixes entre el col·lectiu. Absències que agreugen, encara més, aquest dèficit estructural. 

Unes millors condicions laborals (millors horaris, possibilitat de conciliar la vida laboral i familiar, millor retribució econòmica, menys temporalitat, millor reconeixement professional…) hauria fet que no hi hagués tanta fuita d’infermeres cap a altres països i que ara ens trobéssim com estem. 

Després de mesos i mesos vacunant, les infermeres estan emocionalment esgotades. 

Estem esgotades. Cansades. Pel poc respecte que tenim per part dels dirigents i de part de la ciutadania que no valora ni respecta la feina de les infermeres, que tot i haver estat i continuar sent la punta de llança en la lluita contra la COVID en aquesta pandèmia. 

Les infermeres, als centres de vacunació massiva, fan molt més que punxar una vacuna. 

Tota la vacunació ha pivotat sobre les infermeres. La planificació de la vacunació segons la disponibilitat de vacunes i les cites programades, la gestió i logística de les vacunes, la docència al personal en formació, l’educació sanitària a la població, l’atenció a les reaccions adverses després de la vacunació… 

Les infermeres s’han bolcat per una obligació deontològica i moral cap a la societat. No pels diners. Repetim que no s’està pagant com s’hauria d’haver pagat. La campanya de vacunació està mal pagada i poc reconeguda. 

Abusen de la responsabilitat que tenim com a col·lectiu davant aquesta pandèmia. Sabrien que respondríem i ho hem fet de forma exemplar i massiva. Les infermeres hem demostrat que ens posem davant i ho fem a preu de cost. Ho fem per un salari mínim tenint en compte la feina que fem, la responsabilitat que tenim i el risc que assumim. 

Assumint el desgast emocional, físic i mental que suposa treballar fins a 14 hores diàries. Preparant el material. Administrant les vacunes. Fent educació sanitària a la població. Atenent les complicacions. 

Aquesta vacunació no ha estat un passeig per les infermeres en cap sentit. 

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!