Demanem que es posposin les eleccions del 14F pel bé de la salut de les persones i del sistema sanitari
Publicat el 26 de gener de 2021

Infermeres de Catalunya fa una crida a la responsabilitat al TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), a tots els grups Parlamentaris, al Govern de Catalunya i al Gobierno de España perquè destinin tots els seus esforços (i sentit comú) a posposar les properes eleccions del 14F, pel bé de la salut de les persones i en defensa dels centres i serveis de salut de Catalunya davant la dramàtica situació que s’està vivint en aquests moments, atenint-nos a l’estat actual de la pandèmia provocada pel virus SARS-CoV-2. 

Entenem que aquest despropòsit de mantenir aquesta cita electoral vulnera el dret a la salut de tots els individus i posa en perill innecessàriament milers de vides, tant pels efectes directes dels contagis que es poden produir per anar a exercir el dret a vot, com pel fet de ser interventors, vocals o presidents de les meses electorals i els seus familiars, així com pels efectes col·laterals indirectes que pot tenir sobre la capacitat assistencial dels serveis de salut. 

Creiem que el dret a vot no pot estar per damunt del dret a la vida, i més quan aquest dret es pot exercir en moments futurs en què la pandèmia estigui més controlada. 

És un sense sentit demanar als ciutadans i ciutadanes la limitació dels seus drets fonamentals -com el dret a la llibertat de moviment i el dret de reunió- des de fa ja 1 any pel bé comú de la societat i la protecció del Sistema de Salut, mentre que per motius partidistes i polítics se’ls exposa innecessàriament al risc de contagiar-se. Amb fets com aquests es perd tota la credibilitat institucional quan se’ns demana corresponsabilitat ciutadana: Distancia-Mans-Mascareta-Ventilació.

En tot cas, i en la probable previsió de què les nostres peticions siguin desoïdes, demanem que com a mínim:

  • els centres electorals estiguin instal·lats a l’aire lliure amb cobertes i condicionament de la temperatura per als que es veuen obligats a estar presents i exposats tantes hores.  
  • es proporcioni EPIs als membres de les meses i altre personal, que hagi d’estar en contacte amb els electors i fer-los una formació real i exhaustiva sobre l’ús correcte dels equips EPI així com de les mesures de seguretat que han de mantenir durant tota la jornada electoral..
  • hi hagi un control rigorós en l’accés als punts de votació per evitar aglomeracions i el manteniment de les distàncies a la zona de votació, en l’accés als punts de votació per evitar aglomeracions i el manteniment de les distàncies a la zona de votació.
  • es tingui en compte a les persones més vulnerables per evitar que hagin de fer llargues estones de cua per votar i puguin accedir de forma preferent al centre de votació.
  • les persones contagiades de COVID-19 tinguin una franja de votació suficient al final de la jornada, evitant en tot cas el contacte amb votants no contagiats amb un circuit diferent d’entrada i sortida, si fos escaient. 
  • es compti amb les infermeres per aportar el seu coneixement en l’elaboració dels protocols i materials de seguretat sanitària durant aquestes eleccions.

Et pot interessar

Infermeres de Catalunya donem suport als indults als presos polítics

Infermeres de Catalunya donem suport als indults als presos polítics

Infermeres de Catalunya donem suport als indults que el govern espanyol va concedir ahir als nou presoners polítics tancats a les presons de Lledoners, Wad-Ras i el Puig de les Basses, tot i no ser l’amnistia que s’hauria d’haver aplicat a tots els empresonats i...

La infermera Yolanda Lejardi, nova Directora Gerent de l’ICS

La infermera Yolanda Lejardi, nova Directora Gerent de l’ICS

Només uns dies després del nomenament d’en Josep Maria Argimón com a nou Conseller de Salut, avui s’han conegut els noms de les persones que ocuparan llocs com la Gerència de l’Institut Català de la Salut, la Direcció del CatSalut o la Secretaria de Salut Pública. La...

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't