agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

El congrés dona llum verda a la Llei de Famílies. Aquí t’expliquem les principals novetats.
Publicat el 8 de maig de 2023

La nova Llei de famílies, aprovada pel Congrés dels Diputats l’abril de 2023 i pendent de la seva tramitació definitiva per la via d’urgència, es preveu que entri en vigor abans de finalitzar la present legislatura.

Aquesta llei busca donar resposta a la urgent necessitat de conciliar la vida laboral i personal de les famílies.
Mitjançant aquesta llei s’incorpora al dret espanyol la Directiva Europea (UE) 2019/1158 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, relativa a la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i cuidadors.

Aquesta llei introdueix avenços molt important en matèria de conciliació, com nous permisos per facilitar la conciliació del a vida personal i laboral, la criança dels fills o el reconeixement de noves categories de família. Amés de l’extensió de la condició de família nombrosa a les famílies monoparentals amb dos fills o les famílies amb dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat, entre altres.

Suposa la creació d’una renda per criança i la creació de tres nous permisos de cures per ajudar a les famílies. La Llei garanteix el ple reconeixement dels diversos tipus de família que ja existeixen, i equipara els seus drets. D’aquesta manera, reconeix legalment les famílies LGTBI, les famílies amb membres amb discapacitat, famílies múltiples, les adoptives, les reconstituïdes o les acollidores, entre altres.

A continuació expliquem algunes novetats de la llei:

Permisos

Permís de cinc dies remunerats per cuidar un familiar de fins a segon grau o convivent (tingui o no una relació de parentesc) per accident, malaltia greu, hospitalització o cirurgia amb cures a casa.

Permís remunerat de fins a quatres dies l’any per poder absentar-se per causa de força major, en cas de malaltia o accident que facin indispensable la presència immediata, d’una forma urgent i imprevisible.

Permís de vuit setmanes remunerat per a pares i mares per cuidar els fills que es podrà gaudir de manera continuada o no i a temps complet o parcial fins que els menors tinguin 8 anys. Per al 2023, el permís serà de sis setmanes i a partir del 2024 serà de 8 setmanes.

Excedència de tres anys del lloc de treball. Els pares tindràn dret a sol·licitar excedència per atendre als seus fills. Serà la mateixa aplicació quan es tracti de cuidar parents de fins a segon grau de cosanguinitat.

Permís per cura de menor amb càncer

Permís de la cura d’un menor amb càncer: aquest permís retribuït de reducció de jornada s’exten als casos de cura de menor amb càncer o malaltia greu (fins als 26 anys en cas de discapacitat).

Permisos per a parelles de fet

Es garanteix la igualtat de drets entre els matrimonis i les parelles de fet, que tindran accés als 15 die de permís per registre equiparable al matrimoni i dret a altres permisos de cures.

Els fills de parelles no casades poden ser inscrits pel progenitor no gestant.

Renda de criança

Ampliació de l’ajuda de criança de 100 euros fins als 3 anys per a dones a l’atur o que hagin cotitzat 30 dies a partir del part, incompatible amb l’ingrés mínim vital que dona 100 euros per fill. Fins ara només el cobraven les mares treballadores.

Famílies amb necessitats de suport

La llei substitueix el concepte de família nombrosa pel de “famílies amb necessitats més grans de suport a la criança” i engloba dins d’aquest concepte, a més de les que tenen tres o més fills:

• Les famílies monoparentals amb dos fills. Es calcula que això suposa reconèixer els drets a 300.000 llars més.
• Les de dos fills que tinguin al capdavant una víctima de violència de gènere.
• La formada per un cònjuge que tingui la guarda i custòdia exclusiva sense dret a pensió d’aliments.
• Les de dos fills i un ascendent o descendent amb discapacitat.
• Les de dos fills i un progenitor que estigui en tractament hospitalari durant un any o hagi ingressat a la presó.

Tenen “categoria especial” les famílies nombroses a partir de quatre fills, amb tres fills en cas de part múltiple i les famílies amb tres fills i ingressos baixos (fins al 150% de l’IPREM).

Consulta el text complet de la llei en el següent enllaç:
https://www.congreso.es/public_oficiales/L14/CONG/BOCG/A/BOCG-14-A-151-1.PDF

Descarrega el document per a compartir aquí

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!