agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

El conseller Balcells continua menyspreant les infermeres reconeixent exclusivament als metges la sobrecàrrega de treball del sistema de salut
Publicat el 18 de març de 2023

Aquesta setmana s’ha anunciat que la Taula Bilateral entre Metges de Catalunya i el Departament de Salut ha arribat a l’acord que els metges d’Atenció Primària cobrin un complement d’entre 5.700 i 19.000 euros bruts anuals si voluntàriament accepten atendre a més pacients.

De manera voluntària, poden acceptar un 10%, un 15%, un 20%, un 25% o un 33% més de pacients als seus contingents, amb un complement econòmic vinculat per a cada tram i un augment proporcional de la jornada de treball.

Amb l’acord assolit a la taula es garanteix, per una banda, que tots els professionals amb escreix de pacients percebin, com a mínim, el complement previst per al 10%, i, de l’altra, que els que superin el llindar de percentatge de cada tram, automàticament cobrin la quantitat prevista per al tram següent.

Els metges d’Atenció Primària ja estan rebent un complement en relació amb l’escreix de contingent i ara, per la sobrecàrrega laboral, se’ls torna a millorar aquest complement. Per altra banda, les infermeres d’Atenció Primària estem assumint més tasques per pal·liar aquesta sobrecàrrega, però sense percebre cap retribució per aquest augment de la nostra càrrega laboral ni tampoc per l’escreix de contingent que se’ns imposa.

La resposta que del Departament de Salut dona a la manca de metges a la sanitat catalana és fer que les infermeres assumeixin tasques que fins ara feien els metges, però pagar més als metges per compensar-los per la sobrecàrrega laboral. Un sense sentit injust que se suma a molts altres i que només fa que posar en peu de guerra les infermeres catalanes.

En aquest sentit, Infermeres de Catalunya no estem en contra que cap altra categoria professional rebi un augment de sou, però cal remarcar que davant qualsevol acció injusta, com en aquest cas, no ens podem quedar de braços plegats.

El conseller ha de saber que la solució al greu problema de manca de professionals, tant de metges com d’infermeres, així com la sobrecàrrega que pateix actualment el nostre sistema de salut -que viu en tensió dia rere dia-, no és pagar més a un col·lectiu professional concret fent que assumeixi més pacients, sinó una reestructuració profunda del nostre sistema de salut, que cal repensar de forma conjunta amb totes les categories professionals i agents implicats i no a cop de talonari. No tot s’arregla amb diners.

Infermeres de Catalunya exigim un sou digne per a les infermeres d’acord amb les competències i responsabilitats actuals, a la vegada que reclamen solucions urgents per reduir la sobrecàrrega i precarietat laboral. 

El menyspreu continuat cap a les infermeres es tradueix en un augment del deteriorament de la salut mental i físic, absentisme laboral o inclús abandonament de la professió.

Infermeres de Catalunya no ostentem -de moment- la representativitat suficient per poder dur a terme accions contundents com una vaga del sector, però no dubtaríem a convocar a totes les infermeres a una vaga indefinida per dir ben alt al Departament de Salut i al conseller Balcells que ja n’estem fartes dels seus menyspreus.

Està en mans dels sindicats majoritaris prendre una posició en aquest acord del Departament de Salut, però poques intencions es veuen per lluitar per aquesta desigualtat.

Infermeres de Catalunya continuarem treballant per poder aconseguir la representativitat necessària per poder plantar cara a un Govern que menysprea la nostra professió dia rere dia, dient-nos que plou mentre se’ns pixen a la cara!

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!