agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

El Departament de Salut atorga a les TCAI una de les competències pròpies de les infermeres, menyspreant així tot el que comporta el procés de vacunació.
Publicat el 3 d'agost de 2021

Aquesta setmana, la Directora General de Professionals de la Salut, ha publicat una nota informativa en què atorga la competència d’administrar vacunes contra la COVID-19 a les TCAI, emparant-se en l’actual estat de pandèmia i en la necessitat de mantenir la campanya de vacunació.

El procés de vacunar, competència pròpia de les infermeres, no és tan sols injectar un fàrmac de forma intramuscular, sinó que implica la gestió de les vacunes (comanda, control de temperatura, distribució), la gestió de la població que s’ha de vacunar, la valoració individual de la persona (contactar amb el servei d’Epidemiologia per resoldre dubtes d’interaccions amb altres vacunacions), la resolució de dubtes de l’usuari i l’educació sanitària a la persona, les famílies i comunitats, l’administració d’aquesta, l’atenció davant possibles efectes adversos, el seguiment posterior, el registre a l’historial del pacient amb identificació de qui ha administrat la vacuna, etc.

Per una banda, fa uns dies es publicava el fet que el ritme de vacunacions ha baixat pel fet que hi ha menys demanda per part de la població. I per altra, ara el Departament de Salut decideix que manquen infermeres i que seran les TCAI les que duran a terme les vacunacions, això si, quan s’hagin exhaurit les infermeres disponibles per poder vacunar.

Aquest sindicat te constància de què moltes infermeres que estan apuntades per a la campanya de vacunació mai han estat contactades. Des d’un inici ha quedat palesa les irregularitats en la gestió que s’ha dut a terme en relació amb l’organització dels professionals voluntaris per vacunar.

La solució a aquesta mala gestió i a la manca estructural d’infermeres en el nostre sistema sanitari -conseqüència directa d’anys de retallades en drets laborals, professionals i socials, així com uns sous totalment deficients- no pot ser atorgar competències de les infermeres a altres col·lectius professionals.

Cal tenir clar que, segons el que estableix l’article 9.4 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries, cap entitat pot autoritzar a cap professional a exercir competències d’una altra professió de la qual no està capacitat per exercir-la.

Des de fa anys, les infermeres i els infermers veiem com anem perdent competències que ens són pròpies per atorgar-les a altres categories professionals, sempre sota el pretext de la manca d’infermeres. Però mai hem vist com els nostres drets milloren. El Departament de Salut continua sense reconèixer les infermeres dins la categoria A1 (com ens correspon per la nostra titulació) i segueix sense millorar-nos les condicions laborals i econòmiques per equiparar-les a les nostres competències i funcions reals dins el sistema de salut.

Aquest és un nou “agraïment” en forma de menyspreu cap a un col·lectiu que dia a dia treballa en condicions precàries per donar la millor atenció a la població, i que ho fa treballant en estreta col·laboració i coordinació amb la resta de professionals del sistema de salut, cada un actuant en el marc de les seves competències i habilitats.

Les TCAI són un col·lectiu professional molt valuós i tenen àmplies competències en la promoció de la salut i la cura de les persones, treballant en col·laboració amb la resta de professionals del sistema, sobretot amb les infermeres. En cap cas, les infermeres han de supervisar les activitats que duen a terme de forma autònoma les TCAI, motiu pel qual, tampoc s’ha de demanar a les infermeres, tal com s’indica a la instrucció, que supervisin una activitat per la qual no tenen competències.

Aquesta ha estat una decisió unilateral per part de la Direcció General de Professionals de la Salut, sembla que sense haver mantingut cap contacte amb col·legis professionals ni organitzacions sindicals.

Infermeres de Catalunya demanem a la Dra. Montserrat Gea, Directora General de Professionals de la Salut, que retiri de forma immediata aquesta instrucció i vetlli perquè els professionals puguin exercir d’acord amb les seves atribucions formatives, dins el sistema de salut.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!