agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

El nou conveni col·lectiu autonòmic de Catalunya d’atenció a la gent gran: segueix la precarietat laboral per les infermeres
Publicat el 30 de desembre de 2021

El 28 de desembre s’ha publicat al DOGC el primer Conveni col·lectiu autonòmic de Catalunya del sector de l’atenció a la gent gran (GERCAT). Aquest ha estat subscrit pels sindicats UGT i CCOO junt amb les patronals Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), La Unió-Unió Catalana d’Hospitals (UCH) i el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS). 

És una fita històrica, ja que per primera vegada un conveni regula les condicions laborals dels professionals que treballen en el sector de l’atenció a la gent gran (empreses i/o establiments que exerceixin la seva activitat principal en els àmbits del sector de l’atenció a les persones dependents i/o desenvolupament de la promoció de l’autonomia personal. Queden exclosos els centres titularitat de l’Administració Pública). 

Tot i celebrar que per primera vegada s’estableixen les bases en la relació laboral entre les empreses i les treballadores i treballadors, és un conveni en el qual hem de lamentar la continuació de la precarietat laboral i la manca de reconeixement professional de les infermeres. 

Un conveni que, de nou, relega les infermeres al grup professional 2, en lloc d’incloure-les al grup 1, junt amb els metges i els psicòlegs. S’ha perdut l’oportunitat de reconèixer en aquest conveni la categoria que realment correspondria a les infermeres per formació universitària i capacitació professional. 

Un conveni que regula les funcions professionals de les infermeres… En quin moment s’ha decidit que sigui un conveni col·lectiu qui hagi de definir les tasques i competències d’una professió? Les competències pròpies de les infermeres venen definides pel seu títol universitari. Cap conveni laboral pot definir les competències i funcions pròpies d’una professió.

Un conveni que continua sense valorar econòmicament les infermeres, mantenint un sou base precari que no arriba als 1500 euros bruts amb una jornada de 1792 hores anuals. Sense tenir en compte la denominació desfasada de ATS/DUE que consta a les taules salarials per a referir-se infermeres que, des de ja fa anys, ostenten el grau acadèmic de Graduades, Mestratge inclús Doctores.

Un conveni que no contempla la carrera professional de les professionals. Un sistema que no valora, ni incentiva ni gratifica la formació, la docència o la investigació de les infermeres d’aquest sector.

En definitiva, un conveni que sembla pactat per persones desconeixedores de la realitat professional de les infermeres i els infermers, i que segueix infravalorant professionalment, laboralment i econòmicament al nostre col·lectiu i al qual les institucions tornen a donar l’esquena. Un conveni que ni de lluny plasma les funcions i responsabilitats del nostre professiograma.

Consulta el conveni en aquest enllaç

Fotografia de l’article: Ariadna Creus i Àngel García del Banc d’Imatges Infermeres

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!