agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

El Servei Català de la Salut planteja una “macro Unitat de Cures Intensives” que no podrà garantir la seguretat dels pacients, ni de les professionals infermeres
Publicat el 3 d'abril de 2020

El Parc Taulí ha estat designat pel Servei Català de la Salut per posar en marxa una macro UCI amb una capacitat màxima de 217 llits, que seran referència per a tot Catalunya, ubicada a l’edifici Taulí i Santa Fe de Sabadell.

Aquesta unitat (tres plantes), que ja s’està construint, és un espai obert, sense separacions físiques entre els pacients que pugui garantir la dignitat i intimitat dels malalts.

Segons les informacions dels responsables de Parc Taulí, la ràtio d’infermera/pacients serà de 4 infermers no expertes en crítics, supervisats per una infermera experta en crítics per cada 20 pacients. Això representa 4/5 pacients per professional i suposa un alt risc per al pacients que ingressin a la mateixa.

En contra de les recomanacions dels experts

La SEMICYUC i la SEEIUC, les Societats científiques de metges i infermeres de malalts crítics a nivell nacional, va elaborar el “Plan de contingencia para los servicios de medicina intensiva frente a la pandemia covid-19”, on remarquen que la dotació d’infermeres ha de ser una ràtio 1 infermera/2 pacients, amb un reforç d’una infermera per cada 4-6 pacients per a situacions especials (tècniques avançades, pronació de pacients, trasllats, …), la ràtio a les Unitats de Cures Intermitges (menor complexitat assistencial de malalts) ha de ser 4 malalts per infermera.

La comunitat científica ha demostrat que l’augment de la mortalitat del pacients de les Unitats de Cures Intensives és inversament proporcional a la ràtio pacient-infermera.

L’estudi europeu RN4CAST, publicat a la prestigiosa revista The Lancet l’any 2014 va determinar que per cada malalt que incrementa la càrrega de treball de la infermera de la crítics, augmenta la mortalitat abans dels 30 dies d’ingrés en un 7%, i que l’especialització de les infermeres està associada amb un descens del 7% en la mortalitat dels malalts ingressats a les unitats de crítics.

La publicació científica Critical Care Medicine l’any 2015 publicava l’estudi “Patient Mortality Is Associated With Staff Resources and Workload in the ICU: A Multicenter Observational Study” en el qual es demostra que el risc de mort s’incrementa 3.5 vegades quan la ràtio de pacients-infermera es major de 2,5, en canvi quan la ràtio de pacient-metge era superior a 14-1 el risc de mort augmentava dues vegades.

Infermeres especialitzades en crítics

Les infermeres, que tenen cura dels malalts crítics, són les professionals que atenen els pacients les 24 hores del dia a peu de llit. La vigilància intensiva de les constants, mantenir la oxigenació i una correcta respiració (ja sigui amb ventilació mecànica o altres dispositius), l’administració de medicaments, el control de les bombes de medicació altament complexa, evitar complicacions com nafres o sobre infeccions, assegurar una correcta nutrició, mantenir la higiene i en definitiva suplir totes les necessitats fisiològiques, així com oferir-los suport emocional són només algunes de les tasques que realitzen aquestes professionals, diplomades o graduades i amb formació específica de postgrau (actualment no existeix una especialitat infermera reglada al nostre territori).

La pressió assistencial que estan experimentant aquestes professionals s’ha vist incrementada per les necessitats específiques que presenten els malalts afectats de Covid-19, l’aïllament amb els equips de protecció, l’alta complexitat de les cures i la inestabilitat hemodinàmica i respiratòria d’aquest tipus de malalts que ingressen a les UCI, s’hauria de compensar amb un increment del nombre d’infermeres per a evitar l’alta mortalitat dels pacients crítics amb Covid-19.

La seguretat dels pacients

El 58% dels pacients ingressats a les UCI presenten un esdeveniment advers durant l’estada a aquest tipus d’unitats, segons un informe de l’Agencia de Calidad del Sistema Nacional de Salud y la Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias (SEMICYUC). El 74% dels incidents estaven relacionats amb la medicació, aparatatge, cures, accessos vasculars i sondes, via aèria i ventilació mecànica. El 90% de tots els incidents es van classificar com evitables o possiblement evitables.

La gravetat dels pacients, la varietat i el nombre de fàrmacs administrats, la diversitat i alta complexitat de les tècniques , procediments diagnòstics i la quantitat i complexitat de la informació que es gestiona, converteix les UCI en àrees de major risc per a produir esdeveniments adversos.

En un estudi sobre incidents a UCI elaborat per Donchin, apunta que tot i que les intervencions són planificades i desenvolupades per les infermeres, la contribució a les errades va ser similar per metges i infermeres.

Garantir una atenció adequada pels pacients més crítics

Des d’Infermeres de Catalunya, som conscients de la situació actual dels sistema sanitari però rebutgem enèrgicament aquest plantejament que posa en risc la vida dels pacients atesos a aquesta nova unitat.

La pressió assistencial a la que es veuran exposades les professionals infermeres és doblement perillós, per a la salut física i psicològica dels professionals i per a l’atenció directa dels pacients.

Incrementar la pressió, també incrementa el risc d’errades en protecció dels professionals i cal assenyalar tal i com ha explicat la Consellera Alba Vergés que 4 sanitaris ja han mort a causa del Covid-19 a Catalunya i el nombre de sanitaris infectats és superior als 3200.

Demanem al Departament de Salut que doti aquesta unitat de les professionals infermeres (i de suport) que recomanen els experts per tal de garantir una assistència de qualitat als pacients, i per tant, evitar riscos, esdeveniments adversos i morts associades a les condicions de treball imposades des de Salut.

 

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!