agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Els períodes cotitzats pels treballadors a temps parcial es tindran en compte com a dies complets a efectes de prestacions
Publicat el 5 d'octubre de 2023

El diumenge 1 d’octubre de 2023 ha entrat en vigor una modificació de la Llei de Seguretat Social amb què els períodes treballats a temps parcial es reconeixeran com a dies complets de cotització .

Com en el seu moment va indicar la reforma de les pensions 2023 , amb la modificació de l’art. 247 de la LGSS «(…) s’equipara el treball a temps parcial amb el treball a temps complet a efectes del còmput dels períodes cotitzats per al reconeixement de les pensions de jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, naixement i cura de menor» , ja que es tenen en compte els períodes cotitzats sigui quina sigui la durada de la jornada realitzada en cadascun.

Els períodes cotitzats pels treballadors a temps parcial es tindran en compte com a dies complets, «qualsevol que sigui la durada de la jornada feta en cadascun» (art. 247 de la LGSS , amb efectes de 01/10/2023).

Què suposa aquest canvi?

La modificació normativa suposa facilitar l’accés de les persones treballadores a temps parcial a determinades prestacions, igual que un treballador a temps complet.

Qui es veurà afectat per la modificació?

Totes les persones treballadores que tinguin contractes a temps parcial . S’han eliminat els coeficients reductors que suposaven una penalització a les prestacions generades des de la situació de treball parcial. Des d’ara, el còmput de la carrera de cotització ja no contindrà retallades proporcionals a la part de la jornada que no s’havia treballat durant els períodes de contractació a temps parcial. Tots els dies treballats passaran a ser comptabilitzats com a dies complets amb independència del percentatge de la jornada que figuri al contracte a temps parcial.

Aquesta modificació tenen efectes retroactius?

La norma no ho concreta. Atenent a les modificacions operades la mesura no tindrà efectes retroactius sobre les prestacions anteriors al 01/10/2023 . No obstant això, com ha aclarit la pròpia Seguretat Social, «(…) la conversió arriba a períodes treballats a temps parcial anteriors i posteriors a l’1 d’octubre de 2023 als efectes de l’accés i el càlcul de les prestacions de Seguretat Social» , és a dir, per a les prestacions posteriors al 01/10/2023 sí que operarà la nova equiparació en el còmput.

Et pot interessar

Concentració contra la signatura del III Acord ICS

Concentració contra la signatura del III Acord ICS

Aquest dimecres, 22 de novembre, es durà a terme la signatura del III Acord de l'ICS. Després de dos anys de "negociació" els grans sindicats volen signar un acord que no reconeix a les infermeres com a professionals amb categoria A1, amb tot el que això suposa en...

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!