agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Els períodes cotitzats pels treballadors a temps parcial es tindran en compte com a dies complets a efectes de prestacions
Publicat el 5 d'octubre de 2023
Getting your Trinity Audio player ready...

El diumenge 1 d’octubre de 2023 ha entrat en vigor una modificació de la Llei de Seguretat Social amb què els períodes treballats a temps parcial es reconeixeran com a dies complets de cotització .

Com en el seu moment va indicar la reforma de les pensions 2023 , amb la modificació de l’art. 247 de la LGSS «(…) s’equipara el treball a temps parcial amb el treball a temps complet a efectes del còmput dels períodes cotitzats per al reconeixement de les pensions de jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, naixement i cura de menor» , ja que es tenen en compte els períodes cotitzats sigui quina sigui la durada de la jornada realitzada en cadascun.

Els períodes cotitzats pels treballadors a temps parcial es tindran en compte com a dies complets, «qualsevol que sigui la durada de la jornada feta en cadascun» (art. 247 de la LGSS , amb efectes de 01/10/2023).

Què suposa aquest canvi?

La modificació normativa suposa facilitar l’accés de les persones treballadores a temps parcial a determinades prestacions, igual que un treballador a temps complet.

Qui es veurà afectat per la modificació?

Totes les persones treballadores que tinguin contractes a temps parcial . S’han eliminat els coeficients reductors que suposaven una penalització a les prestacions generades des de la situació de treball parcial. Des d’ara, el còmput de la carrera de cotització ja no contindrà retallades proporcionals a la part de la jornada que no s’havia treballat durant els períodes de contractació a temps parcial. Tots els dies treballats passaran a ser comptabilitzats com a dies complets amb independència del percentatge de la jornada que figuri al contracte a temps parcial.

Aquesta modificació tenen efectes retroactius?

La norma no ho concreta. Atenent a les modificacions operades la mesura no tindrà efectes retroactius sobre les prestacions anteriors al 01/10/2023 . No obstant això, com ha aclarit la pròpia Seguretat Social, «(…) la conversió arriba a períodes treballats a temps parcial anteriors i posteriors a l’1 d’octubre de 2023 als efectes de l’accés i el càlcul de les prestacions de Seguretat Social» , és a dir, per a les prestacions posteriors al 01/10/2023 sí que operarà la nova equiparació en el còmput.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!