agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Expliquem la situació de les infermeres al SEM a la Directora General de Professionals de la Salut
Publicat el 22 de setembre de 2021

Ahir diversos membres de la Secció Sindical d’Infermeres de Catalunya al SEM, vam mantenir una reunió amb la Directora General de Professionals de la Salut, la Dra. Montserrat Gea.

En aquesta reunió vam poder explicar detalladament les tasques que realitzen les infermeres i infermers del SEM en cadascun dels àmbits, i vam poder descriure l’actual situació de les infermeres i el sentiment generalitzat de malestar enfront de la manca de suport i representació del col·lectiu per part de la Direcció Infermera, una direcció que no gaudeix de competències específiques sobre el col·lectiu al qual hauria de representar.

Vàrem explicar que, tot i ser el col·lectiu majoritari, existeix un gran sostre de vidre que impedeix la promoció i desenvolupament professional de les infermeres, sent menystingudes a l’hora d’ocupar càrrecs de responsabilitat sent relegades, la majoria de les vegades, a càrrecs d’adjuntes o de Sotscap.

Actualment, de tota l’estructura orgànica de comanamens del SEM, les infermeres amb el rang de Cap/Directora son menys del 20% . Aquests càrrecs són càrrecs operatius i organitzatius. Tasques per a les quals les infermeres estan preparades.

També vàrem denunciar que, tot i ser una professió científica i preparada per dur a terme projectes d’investigació i dur a terme funcions de control de qualitat, les infermeres no ho tenen fàcil per liderar estudis d’investigació al SEM i, encara menys, dirigir programes de qualitat o en definitiva liderar qualsevol mena de projecte.

A més a més, es va parlar dels llocs de comanament, per exemple a la central, que quan són desenvolupats per infermeres no gaudeixen de reconeixement ni càrrec dins l’estructura directiva ni de comanament. Aquestes infermeres són relegades a altres figures que sí que gaudeixen d’aquest estatus com poden ser la “infermera del Cap de Guàrdia” o la “Coordinadora Tècnica”. Quan es creen figures de comanament en altres categories professionals, gaudeixen d’aquest reconeixement com per exemple la recent creació del Cap de Torn de la Sala Diagonal.

El darrer nomenament de la Directora Infermera com “Adjunta” a la Unitat de Serveis especials i especialitzats i del Director Mèdic com a “cap” n’és una mostra més de com el SEM no reconeix la vàlua i l’expertesa que les infermeres podem aportar a l’organització. En cap altra institució sanitària la Direcció Infermera està orgànicament per sota de la Direcció Mèdica.

El darrer punt va ser el model assistencial, que fa més de 30 anys que funciona i, que suposadament la Direcció vol continuar fomentant: model SVAi + VIR.

Les diferents queixes de les infermeres de les unitats SVAi, posen de manifest un fals reconeixement de l’autonomia de les infermeres en aquest sistema. Les infermeres són observades de forma meticulosa en cadascuna de les seves actuacions, fet que no succeeix amb altres categories professionals, per tant no pot considerar-se un control de la qualitat assistencial.

Hem volgut que la Directora General de Professionals de la Salut, fos coneixedora de forma directa de com la Direcció del SEM menysprea i infravalora el potencial de tot un col·lectiu, majoritari, impedint el seu desenvolupament professional i personal fet que fa créixer cada dia més un sentiment de malestar i abatiment de les infermeres i infermers que formen part del SEM.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!