Finalment, la COVID-19 és considerada malaltia professional per als professionals de la salut
Publicat el 2 de febrer de 2021

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, 2 de febrer, que la COVID-19 sigui considerada malaltia professional per als professionals de la salut i els professionals de l’àmbit sociosanitari que l’hagin contret durant l’exercici laboral.

Des de l’inici de la pandèmia, nombrosos sindicats vam reclamar que la malaltia causada pel SARS-CoV-2 fos considerada accident laboral. Demanda que va ser escoltada a finals de maig amb un decret que ho reconeixia de forma temporal on es considerava una contingència professional derivada d’un accident de treball, fet que limitava la cobertura a un màxim de cinc anys des del dia en què el professional es contagiava.

Ara, aquest canvi en la classificació implica més protecció per als professionals, que podran continuar cobrant el 100% del sou quan estiguin de baixa, podran tenir accés a prestacions econòmiques com la incapacitat permanent, la de lesions permanents no invalidants o indemnitzacions en cas de mort, ja que el període de cobertura per part de la Seguretat Social, en cas de seqüeles o de malalties derivades de la COVID-19, contempla tota la vida del treballador.

Als professionals ja no els caldrà acreditar el contagi amb un comunicat d’accident laboral, ja que l’origen laboral de la malaltia ja està reconegut.

Es calcula que vora 120.000 professionals de la salut s’han contagiat de SARS-CoV-2 a tot el món.

Infermeres de Catalunya celebrem que el Govern de l’Estat hagi escoltat les demandes de les organitzacions sindicals i, finalment, hagi reconegut la COVID-19 com a malaltia professional per als professionals sanitaris i professionals de l’àmbit sociosanitari.

Demanem, però, que la retroactivitat no es limiti tan sols als casos a partir de l’1 d’agost, sinó que sigui efectiu per a qualsevol professional que s’hagi contagiat des de l’inici de la pandèmia.

Seguirem demanant, a més, que la resta de malalties contagioses també siguin considerades malalties professionals. Les infermeres i la resta de professionals de la salut estan exposades a molts altres patògens que provoquen diversitat de malalties, les quals també provoquen baixes laborals i problemes de salut als professionals.

Et pot interessar

Resol els dubtes sobre la vaga general de salut i serveis assistencials

Resol els dubtes sobre la vaga general de salut i serveis assistencials

La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, formada pels sindicats USOC, Infermeres de Catalunya, CGT Catalunya, CATAC-CTS-IAC, Coordinadora Obrera Sindical i PSI Lluitem, hem convocat a tots i totes les treballadores de la sanitat de Catalunya a una VAGA SECTORIAL el...

Consulta els teus drets laborals durant les eleccions del 14F

Consulta els teus drets laborals durant les eleccions del 14F

Accedeix al Servei d'Atenció Integral per conèixer les respostes als dubtes més habituals sobre els teus drets laborals durant les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer. El SAI és un sistema obert per a tothom i et permet accedir a una base de...

Afiliar-se  o  Associar-se?
Si ets infermera, et pots afiliar. Si tens un altre perfil professional de salut, et pots associar al sindicat. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
TCAI, TES, fisioterapeutes, metges, tècnics sanitaris de grau mig i superior.
X
X