agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya assistim a la presentació del Ministerio de Sanidad sobre el full de ruta de les cures infermeres per al futur del sistema de salut
Publicat el 10 de maig de 2024
Getting your Trinity Audio player ready...

El dimarts 7 de maig, membres del Sindicat Infermeres de Catalunya vam assistir a la jornada del Ministerio de Salud a Madrid “La salud del siglo XXI: los cuidados” en què es va exposar el full de ruta en què vol treballar el Govern central en els pròxims mesos.

Aquesta jornada, en què estàvem convidades les professionals d’infermeria (Infermeres i TCAI) amb motiu del dia internacional de la infermera, vam escoltar les diferents ponències a càrrec de Javier Padilla (Secretario de Estado de Sanidad), Tomás Zapata (Asesor Regional, Recursos Humanos para la Salud en la OMS), Leticia Bernués (ISCIII), Paloma Calleja (Ministerio de Sanidad), Leticia Simón (Ministerio de Sanidad), Maite Moreno (ISCIII), Alda Recas (Ministerio de Sanidad) i finalment la Ministra de Sanidad, Mónica García.

En aquestes ponències es va poder palpar un grup de treball apoderat, amb dilatada experiència i expertesa professional, amb ganes de treballar en pro de la professió, posant el focus en les cures infermeres, com a eix vertebrador de la sanitat del segle XXI.

Es va exposar que malgrat conèixer la manca d’infermeres en el sistema sanitari espanyol, hi ha un important desconeixement quant a la situació real de la infermeria. Actualment, no se sap amb certesa quantes infermeres manquen i on en falten més. També es va exposar que hi ha molta desigualtat entre les diferents CCAA, entre els diferents àmbits d’atenció i que hi ha molt recorregut a fer en quant l’impacte real de les cures infermeres.

Aquest full de ruta està estructurat en 5 eixos d’acció:

  • Conèixer la situació actual de les necessitats en salut.
  • Dissenyar un nou model de cures infermeres adaptat a les necessitats de la població.
  • Augmentar la visibilitat i lideratge infermer.
  • Reordenació competencial en les cures infermeres.
  • Innovació i investigació en cures via “Investen” (estudi de ràtios per complexitat).

Per a seguir treballant en aquest pla d’acció, la veu de les infermeres és imprescindible i han preparat una enquesta per poder conèixer la informació a través de les mateixes professionals, aquesta estarà disponible fins al dia 31/05/2024 (https://redcap.isciii.es/surveys/?s=A9PT3WME9KD99AHF). Animem a totes les companyes a què hi dediquin uns minuts a emplenar-la per tal d’avaluar la situació real de la nostra professió.

Infermeres de Catalunya ens mostrem esperançades en veure que la ruta s’està planificant des d’una visió i lideratge infermer dins un equip multidisciplinar, amb les cures infermeres i les necessitats reals de la ciutadania al centre. Tanmateix, estarem alerta i reclamarem que això no sigui el mateix de sempre, sense reconeixement i amb el sacrifici de les infermeres.

Pensem que la salut i les cures infermeres del segle XXI ha de comptar amb el reconeixement professional, social i laboral de les persones que cuidem. És urgent i prioritari cuidar a qui cuida perquè fa massa temps que la sanitat s’aguanta amb els nostres sacrificis i ja no ens valen propostes, comissions i grups de treball, volem accions reals ja!.

Esperem que Alda Recas, com a coordinadora executiva del nou òrgan de treball i la Ministra, Mònica García, no oblidin la seva feina anterior “als carrers” (com van mencionar en algunes intervencions durant la jornada) i acompanyin la transformació de les cures infermeres del segle XXI cap al reconeixement professional que mereixem.

És el nostre moment. És el moment de les infermeres.

La lluita continua. Les infermeres hem dit prou

infermeresdiemprou #enfermerasdecimosbasta

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!