agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya defensa un nou model sanitari interdisciplinari, orientat a la primària i amb el reconeixement legal i professional de les infermeres catalanes
Publicat el 18 de novembre de 2022

Davant les recents declaracions del Conseller de Salut, Manel Balcells, en què arriba a qüestionar un pilar fonamental en el nostre sistema de salut com és la longitudinalitat en l’Atenció Primària, Infermeres de Catalunya ens posicionem a favor d’un canvi de model sanitari actual, obsolet, mèdic i hospital centrista, en què sabem que les infermeres catalanes tenim un paper cabdal.

La societat ha canviat i també com ens relacionem amb el sistema sanitari, però el canvi de model radica en un anàlisi més profund. Cal mantenir la longitudinalitat en aquell sector de població amb problemes crònics i més vulnerables perquè no es quedin perduts pel sistema (com està passant en l’actualitat) i alhora cal donar resposta a el greu problema d’accessibilitat que tenim, entre altres, per la gran manca de professionals.

Tanmateix, creiem que cal treballar en un nou model interdisciplinari en què el centre sigui la persona i que aquesta sigui atesa pel professional que millor pugui donar resposta a les seves necessitats de salut, potser sense haver de passar necessàriament sempre pel metge alhora que cal des burocratitzar l’Atenció Primària per millorar l’accessibilitat al sistema i la gestió dels recursos.

L’evidència ens mostra que un model d’atenció basat en la longitudinalitat redueix fins a un 15% la morbimortalitat però aquest terme te moltes connotacions que potser no estem contemplant.

Les infermeres catalanes tenim les competències per assumir l’atenció domiciliària però el model que proposa el Conseller Balcells fa olor a una possible futura externalització i privatització.

És cert que el model ha quedat obsolet i estem integrant nous professionals que apareixen sense tenir clar el seu paper. Poc sentit te dotar els centres d’atenció primària amb psicòlegs, nutricionistes o fisioterapeutes si la seves funcions no estan ben definides o tenen poc o nul impacte real a la l’àrea d’influència, i al mateix temps, infermeres, metges, pediatres i resta de professionals ens veiem col·lapsats amb una càrrega de treball que no podem assumir.

Longitudinalitat sí, però no sense professionals. Longitudinalitat sí, però no sense reconeixement.

Longitudinalitat i accessibilitat sí, però tenint en compte les característiques poblacionals i les necessitats dels professionals i usuaris de cada centre.

Per tant no té sentit voler canviar aquest sistema sense una avaluació profunda i una visió interdisciplinar dotant l’Atenció Primària amb els recursos econòmics i professionals necessaris i això també ha de contemplar les millores laborals dels professionals i entre elles, el reconeixement legal i professional de les infermeres que no assumirem més tasques ni responsabilitats al mateix preu. L’administració ja no pot esperar més ni dilatar el reconeixement que les infermeres ens mereixem. Ja fa molt de temps que el col·lectiu les reclamem i son un gran deute amb les infermeres: reconeixement professional com la reclassificació al nivell A1 o el reconeixement de les especialitats, i el reconeixement laboral amb un sou digne i acord amb les competències i responsabilitats actuals de les infermeres en tots els àmbits.

Hem enviat una carta al Conseller de Salut, Hble. Sr. Manel Balcells, exposant el text i proposant-li una reunió per poder parlar sobre la situació actual del nostre sistema de salut i de la perillosa i preocupant situació en que es troben les infermeres i els professionals de la salut actualment i com aquesta fa perillar l’atenció a la ciutadania.

Autoria de la fotografia, Ariadna Creus i Àngel García del Banc d’Imatges Infermeres.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!