agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya denuncia que alguns centres utilitzin els estudiants d’infermeria com a infermeres “low-cost” i el risc que això comporta pels pacients i per les pròpies estudiants
Publicat el 20 d'abril de 2020

Malgrat que entenem les ganes de poder ajudar en aquesta crisi per part de les estudiants d’infermeria, no ens hem d’oblidar que, independentment del curs en el qual estiguin, no són infermeres titulades i per tant no tenen les competències legals de la professió infermera.

Davant la manca de personal durant la crisi de la COVID-19, el Departamet de Salut va planteja una mesura per la que s’incorporaval’exercici professional, estudiants de 4rt de Grau per realitzar tasques de suport i sempre sota la supervisió d’una infermera titulada.

En l’article “Estudiantes en primera línea o cómo la enfermería llegó exhausta a la pandemia” publicat el 19 d’abril al diari El Salto, s’afirma que l’estudiant entrevistada ha rebut un curset accelerat de com col·locar-se l’EPI (Equip de Protecció Individual) i després li assignen 8 pacients per cuidar de forma autònoma, preparant i administrant medicació, competències que són clarament de la infermera.

Cap personal que estigui o pugui arribar a estar en contacte amb una persona diagnosticada o sospitosa de COVID-19, o de qualsevol altra malaltia contagiosa, no ha de rebre un “curset exprés” de com col·locar-se un EPI. Les Unitats Bàsiques de Prevenció de Riscos Laborals (UBP) o el responsable de riscos laborals, s’ha d’assegurar que tothom sap com s’ha de col·locar i treure’s un EPI de forma correcta, per tal de no exposar-se a contagiar-se o contagiar a altres.

Contractar estudiants per treballar com a infermeres suposa un perill per les persones a les quals atenen i per a elles mateixes, ja que per molt bona predisposició que es tingui, no tenen les competències necessàries legalment reconegudes. Sobretot si aquestes es duen a terme en unitats especialitzades i/o d’alta complexitat. També posen en risc la seva pròpia salut tant física com psicològica, un error pot suposar un perill molt gran, i pot afectar molt psicològicament a la persona que l’ha comès, tal com queda pales en tots els estudis sobre terceres víctimes.

Les infermeres som una professió sanitària, amb unes competències pròpies que s’adquireixen mitjançant una formació i unes pràctiques determinades, i emparades per una titulació universitària oficial i una col·legiació professional. En cap cas es pot suplir per estudiants, altres professions sanitàries o no, ni per cap curset accelerat.

La manca de professionals davant una crisi sanitària no justifica de cap manera la suplència amb personal no qualificat legalment. Recordem a totes les institucions sanitàries que és il·legal exercir una professió sense tenir el títol oficial i demanem que deixin d’utilitzar estudiants com a infermeres, retirant-les immediatament dels llocs on estiguin assumint les tasques pròpies d’una infermera titulada i les ubiquin, tal com diu la instrucció del Departament de Salut, a lloc de suport a les infermeres.

 

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!