agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya denunciem l’ús pervers que realitza l’Institut Català de la Salut (ICS) de la gestió infermera de la demanda (GID)
Publicat el 3 de maig de 2021

Darrerament hem estat coneixedores que en l’acord de gestió entre la institució (ICS) i els diferents equips d’atenció primària, es valora tant el nombre de visites resoltes per la infermera dintre del marc de la gestió infermera de la demanda, com el nombre de casos no resolts autònomament per la infermera i en els que ha calgut realitzar derivació a altres recursos de salut.  

Des d’Infermeres de Catalunya volem denunciar aquest fet perquè va totalment en contra del concepte de la GID. S’ha d’entendre la Gestió Infermera de la demanda com a la resposta que dona la infermera a una necessitat de la persona, gestionant i assessorant en salut a aquesta, amb la finalitat de poder donar resposta aquesta necessitat, sigui física, social, emocional o de qualsevol classe.  

Moltes vegades, això comporta adreçar a aquesta persona a un altre recurs de salut: treball social, assistència sexual i reproductiva a la dona, associacions de malalts, associacions veïnals, teixit social de la comunitat, metge de família, atenció especialitzada, etc.   

La finalitat de la Gestió Infermera de la demanda és donar suport a la persona com a referent de salut en el marc de l’atenció familiar i comunitària, per aquest motiu no té cabuda cap quantificació de les gestions realitzades, de la mateixa manera que no es quantifiquen altres visites,  i molt menys, la penalització per adreçar a la persona a un altre recurs, comptabilitzant la visita com a “resolta” o “no resolta”.  

En el moment que es dona resposta -encara que no sigui de forma definitiva- a la necessitat d’aquesta persona, estem resolent la demanda i per tant estem actuant amb les competències pròpies de la professió infermera.  

No hem d’oblidar que l’acord de gestió dels equips va íntimament lligat a la consecució dels objectius anuals dels treballadors (DPO) i, un cop més, ens trobem que es penalitza especialment a les infermeres.  

També volem denunciar que penalitzar la derivació a altres recursos de salut posa en perill la salut de les persones. Per això exigim a l’Institut Català de la Salut que retiri immediatament aquest concepte dels acords de gestió dels equips d’atenció primària.  

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!