agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya discrepa de l’obertura de punts de vacunació massiva en lloc de dotar de recursos humans i materials la xarxa d’Atenció Primària de Catalunya
Publicat el 26 de març de 2021

Fonts del Departament de Salut han informat de l’inici de la Campanya de vacunació massiva durant aquest mes d’Abril i que te previst finalitzar cap al Setembre. Aquesta, s’engega donat el compromís del Ministerio de Sanidad de l’entrega, després de Setmana Santa, d’entre 400.000 i 500.000 vacunes/setmanals a Catalunya.

Els equips mòbils de vacunació, que fins ara han estat vacunant a les residències, formats per infermeres que voluntàriament van respondre a la crida del Departament de Salut, finalitzen la seva activitat per mobilitzar-los, de nou amb una nova crida, per atendre els punts de vacunació massiva previstos i distribuïts per tot el territori català.

Alhora, el Departament de Salut també ha sol·licitat, a través de les universitats, a les estudiants d’infermeria de 3r i 4t any, estudiants de darrer any de medicina i d’odontologia que s’apuntin voluntàriament per incorporar-se, en cas necessari, als equips de vacunació.

Les mateixes fonts han informat que les estudiants seran contractades per dur a terme aquesta tasca percebent una remuneració igual a la d’una infermera resident (IIR en el cas de les infermeres). La resta d’infermeres, tal com han fet fins ara, hi participaran fora del seu horari laboral en jornada addicional percebent, com han fet els equips mòbils de vacunació a les residències, el preu/hora ordinari segons cada institució de procedència.

Infermeres de Catalunya no entenem per què s’ha decidit obrir nous punts de vacunació (segons informa el Departament, macrocentres de vacunació i centres intermitjos) atès que la xarxa d’Atenció Primària de Catalunya està preparada per dur a terme aquesta campanya de vacunació, com porta fent anys amb les diferents campanyes de vacunació a la població, vacunació contra la grip, vacunacions escolars, etc.

Considerem que el més adient seria distribuir les vacunes en els més de 900 punts d’atenció primària que hi ha a Catalunya (entre CAPs i consultoris locals) i ubicar, si fos necessari, el contingent addicional d’infermeres i estudiants d’infermeria als centres de salut que la comunitat ja coneix.

L’Atenció Primària disposa de la logística per rebre de forma periòdica les diferents vacunes (inclosa aquesta), disposant d’un servei de distribució que garanteix la cadena de fred, neveres d’emmagatzematge amb monitoratge continuat de la temperatura. Logístiques que ja existeixen, però que s’han de crear de zero per poder donar resposta a centres externs de vacunació.

La infermera d’Atenció Primària coneix la realitat de la comunitat que assisteix, cosa que permet adequar la vacunació a les característiques pròpies de cada comunitat/individu aprofitant els recursos ja disponibles.

Així, es garantiria la proximitat al centre de salut i s’evitarien desplaçaments innecessaris a la població, com les aglomeracions de persones en un punt centralitzat de vacunació massiva.

Infermeres de Catalunya considerem que, un cop més, s’ha desoït als professionals implicats i s’estan organitzant estratègies molt allunyades del normal funcionament del nostre sistema de salut, on l’Atenció Primària, en la figura de les infermeres familiars i comunitàries, són les responsables de la prevenció de la salut i tenen anys d’experiència planificant accions de salut comunitària, com ho són les campanyes vacunals.

Per això, demanem dotar dels recursos necessaris a la xarxa d’atenció primària, que pot assumir amb garanties la campanya de vacunació contra la COVID-19, com ha fet fins ara.

Les infermeres d’Atenció Primària coneixen millor les necessitats reals de la població i poden adaptar i personalitzar la campanya vacunal realitzant una priorització de les persones amb més risc per patologia i no només per un criteri d’edat.

La població coneix els seus centres d’atenció primària que estan més pròxims que no els punts de vacunació que es volen instaurar.

Ens sorprèn amb cert neguit, com es fa una crida a professionals que mai han organitzat i executat cap campanya de vacunació (donat que no és el seu entorn de responsabilitat) i com s’utilitza als estudiants una vegada i un altre, emparats en l’estat de necessitat per la pandèmia, per exposar-los i introduir-los al món laboral sense les mateixes garanties de les infermeres titulades.

També, ens sobta el “consentiment per silenci” que fan els Col·legis Oficials d’Infermeria davant el fet que estudiants de medicina i odontòlegs siguin cridats a aquesta campanya de vacunació.

Volem fer palès, la invisibilització dels rols de les infermeres, en tant que, des dels mitjans de comunicació es pregunta a metges i altres col·lectius per l’organització de campanya de vacunació massiva, quan aquesta és una competència plenament infermera.

Tots sabem que la vacunació massiva és un “caramel publicitari” però pensem que la discrecionalitat ha de ser un punt bàsic quan es mobilitza tanta població alhora que tantes emocions personals.

Aquest fet pot col·lapsar novament els recursos tecnològics si es dóna el tret de sortida a la obertura de sol·licituds com qui dóna el tret de sortida a una cursa.

Planificació, concreció, ponderació i responsabilitat han de ser criteris bàsics per fer d’aquesta campanya un èxit i no tornar a desestabilitzar amb sobrecàrrega a aquells que intenten normalitzar l’assistència primària.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!