agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya ens veiem forçades a desconvocar una vaga a contracor davant un govern que es tanca en banda i amb la complicitat dels sindicats majoritaris
Publicat el 26 de gener de 2024
Getting your Trinity Audio player ready...

Avui, representants del sindicat i membres del Comitè de Vaga ens hem reunit amb el conseller de Salut, Manel Balcells, i representants de l’ICS i el CatSalut. En la reunió d’avui hem materialitzat alguns acords que creiem seran beneficiosos per al dia a dia de les infermeres i els infermers del sistema públic de Salut, tant de l’ICS com de la sanitat concertada SISCAT.

Les infermeres portem més de quaranta dies de vaga, una vaga que ha aconseguit, per primera vegada en molts anys, unir a totes les infermeres i llevadores de Catalunya. El moviment “Les infermeres diem prou!” ha servit per poder convertir una negativa rotunda a reunir-se amb les infermeres, a poder iniciar un diàleg i materialitzar un acord que serveixi per portar millores laborals i professionals a les taules de Negociació Sectorial.

Infermeres de Catalunya vam convocar aquesta vaga per reivindicar millores per les infermeres de l’ICS i del SISCAT. No hem pogut assolir la totalitat de les reivindicacions que teníem en la convocatòria, però hem pogut aconseguir moltes de les que inicialment eren “impossibles”.

Amb la signatura d’aquest acord, el Departament de Salut s’ha compromès a millorar molts dels aspectes organitzatius que més afecten el dia a dia de les infermeres. També hi ha un compromís ferm pel reconeixement de les especialitats infermeres, amb la creació de llocs de treball i borses de treball específiques.

A més, hem acordat que el Govern de la Generalitat prioritzarà que el Ministeri de Sanitat dugui a terme la reclassificació de les infermeres a la categoria professional A1 com més aviat millor i a aplicar aquest reconeixement immediatament tan aviat com aquest canvi normatiu entri en vigor.

Tot i haver-ho reclamat des del primer dia, de forma reiterada i contundent, no ha estat possible arribar a un acord sobre la creació d’un complement específic, com també ha estat reclamant el Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya. En aquest punt, el Departament de Salut s’ha tancat i negat a poder fer-ho possible. Així doncs, s’ha mostrat intransigent a l’hora de negociar l’augment retributiu necessari i legítim que mereixem les infermeres fent-nos saber que en cap cas permetrien que això es materialitzés fora dels espais “legals”, amb els altres sindicats, sense cap opció a debat ni a rèplica.

L’acord de sortida de la vaga, comporta els següents acords que s’aplicaran durant el 2024:

  • Estudiar les càrregues de treball de les infermeres i llevadores tant en l’atenció primària com a l’hospital per poder calcular el contingent i les ràtios de pacients, i definir la població diana de les llevadores. Paral·lelament, es farà una valoració sobre la situació real dels centres per detectar aquells llocs en els quals ja tenen una mancança estructural de professionals i poder compensar econòmicament, aquest escreix de contingent.
  • Estudiar les necessitats reals, quant a la flota de vehicles del territori i augmentar-la d’acord a aquesta avaluació, durant el primer semestre de 2024 (àmbit ICS) per poder garantir la cartera de serveis de l’atenció domiciliària a l’atenció primària. Al SISCAT donaran la instrucció per tal que també es dugui aquest estudi. Cada entitat, amb autonomia de gestió, valorarà la necessitat de vehicles en cada centre.
  • Garantir el dret en la desconnexió digital amb la creació d’un codi de desconnexió digital durant el primer/segon semestre de 2024.
  • Una Gestió Infermera de la Demanda (GID) segura: garantir una formació continuada certificada i de qualitat en plans de cures estandarditzats (teòrica i pràctica). Aquesta formació s’implementarà dins el Pla formatiu a l’ICS i serà una formació dinàmica que s’anirà avaluant i revisant per oferir el suport necessari en cada cas. En la resta de centres SISCAT, s’emmirallaran en aquest model per la implementació a cada entitat.
  • Definir les descripcions de llocs de treball: funcions, tasques i reconeixement.
  • Treballar en el marc normatiu i de regulació de les cases de naixement.
  • Revisió de les tasques en les quals les infermeres estiguin duent a terme competències per les quals estiguin dubtosament cobertes legalment, com per exemple, la proposta de les baixes IT.
  • Compromís de canviar la terminologia obsoleta de DUI o DSI per «infermera» en tots els documents i aplicacions que depenen del Departament de salut quan es refereixen a les infermeres, reconeixent-nos com el que som, professionals graduades.

El Departament es compromet a portar a la Taula d’Harmonització, per la valoració i aprovació de sindicats i patronals, les exigències d’Infermeres de Catalunya com el reconeixement de les referències, els escreixos de contingent i la regulació dels doblatges.

A més, s’ha creat un espai de diàleg i seguiment d’aquest acord en què el sindicat Infermeres de Catalunya i el Departament de Salut ens reunirem cada dos mesos per vetllar el compliment i implementació.

Som conscients de la brutal pressió que han fet els sindicats signants de l’Acord ICS i del conveni SISCAT, perquè el Govern no s’assegués a parlar amb nosaltres. Nosaltres també hem patit aquestes pressions.

Tanmateix, som conscients de la tristesa i decepció de moltes de les infermeres, també ho compartim. El principal motiu de desconvocar la vaga no és per les millores aconseguides, sabem que són totalment insuficients, ja que el conseller ens ha deixat clar que, tot i reconèixer la necessitat de les millores exigides per Infermeres de Catalunya, no les pactarà amb nosaltres de cap manera, perquè així li ho han exigit els sindicats signants dels respectius convenis (SATSE, CCOO, UGT i Metges de Catalunya).

La majoria de les reclamacions que dúiem en aquesta convocatòria de vaga han estat reconegudes per part del conseller com a necessàries per a la millora de les infermeres. Aquestes es portaran a les respectives Taules de Negociació Sectorial i es treballaran amb els sindicats majoritaris que tenen presència a aquestes Meses. En aquest punt, la negociació no és una opció viable. No podem continuar amb una vaga en la qual les infermeres estan patint pèrdues econòmiques i coaccions contínues, sabent que el conseller no pactarà amb nosaltres per aquestes brutals pressions.

Aquests dies hem après molt i molt ràpid. Hem après que no es negocia res, que tot està parlat d’abans i que el Govern i els sindicats treballen plegats. Tot allò que sigui reclamar millores fora del que es consideri «raonable» per ells, és i serà, impossible si deixem que això es perpetuï. Que per sobre del respecte a les professionals i la defensa dels seus drets laborals, estan les cadires i «xiringuitos» fets a mida «pels de sempre» i mentrestant això ho continuarem pagant les de sempre: les professionals i la ciutadania, amb la nostra butxaca i els nostres sacrificis.

No ens han deixat opció: o desconvoqueu o desconvoqueu, i per respecte a totes les professionals que ens hem deixat la pell i el sou en aquesta vaga i respecte a la ciutadania, ens veiem abocades a fer aquest pas a contracor i amb tota la ràbia del món sentit el llast del menyspreu, un cop més, sobre nostre. Ara bé, això no és un final, és un descans per agafar alè per la pròxima lluita, no ens aturaran així com així perquè en cap cas estem reivindicant res que no sigui legítim i just per les infermeres i llevadores.

Mai hem buscat reconeixement ni treure rèdit sindical d’aquesta vaga, però bé és cert que tot aquest esforç pot servir perquè els sindicats amb capacitat de negociació, es vegin pressionats a portar aquestes reivindicacions tot i que es facin garants de les millores laborals futures que esdevinguin, fruit d’aquesta lluita conjunta de les infermeres. És evident que aquest escenari no és el que ens esperàvem, però el Govern, forçat per la resta de sindicats, és l’única opció que ofereix com a vàlida, sense cap més negociació possible.

Infermeres de Catalunya treballarem per poder tenir la representativitat necessària per poder estar en les Meses Sectorials de negociació i així poder lluitar, amb tot el reconeixement legal, les millores que tan necessàries són per les infermeres i llevadores del sistema de salut públic de Catalunya.

Es desconvoca la vaga, però no es cura el malestar a la professió. Aquesta lluita continua i us necessitem al nostre costat.

Algunes fa temps que ens demanàveu desconvocar la vaga. Altres no entendreu que hàgim desconvocat aquesta vaga, però creieu-nos si us diem que totes les infermeres ens hi hem deixat la pell, i el que és més important, hem aconseguit la unió tan esperada del nostre col·lectiu així com que les infermeres i les llevadores d’aquest país siguem visibles pels polítics i la societat.

En un exercici de responsabilitat, desconvoquem aquesta vaga per donar un respir necessari a les infermeres i a la població, que són qui pateixen aquesta situació des de fa més de 40 dies.

No hem tingut marge de maniobra per poder fer una consulta assembleària avui per decidir la desconvocatòria de la vaga, ja que el temps es tirava sobre i teníem un ultimàtum sobre la taula.

Som moltes les infermeres que hem invertit molt en aquesta vaga amb l’esperança de poder obtenir canvis que millorin la nostra situació laboral. Sou moltes les que heu sortit al carrer i que porteu molts dies de vaga, i sou moltes les que heu dit que ja no podeu més i que cal fer una pausa per agafar aire per continuar amb més força en aquesta lluita.

Podeu estar ben segures que no ens tremolarà el pols per tornar a convocar noves accions, i més contundents, si no veiem un compliment dels acords per part del Departament de Salut i el Govern de la Generalitat de Catalunya.
Tenim clar que seguim en lluita, amb l’objectiu de defensar els drets de les infermeres i assolir el reconeixement pel que som i pel que fem.

Volem agrair a totes les infermeres i llevadores que han fet el seguiment d’aquesta vaga i s’han adherit a totes les reivindicacions, manifestacions i accions convocades.

Tanmateix, us volem informar que es manté l’adhesió a la manifestació per al pròxim dissabte, 27 de gener, per una sanitat 100% pública i de qualitat i unes condicions dignes de treball. Així mateix, també mantenim la manifestació del divendres, 2 de febrer, davant el Ministeri de Sanitat per reivindicar el reconeixement de les especialitats i la reclassificació a la categoria professional A1.

Així mateix, mantenim les mesures de pressió, ja que únicament impliquen exercir la nostra professió segons les nostres competències i deixar de fer tot allò pel que no se’ns paga ni reconeix. Aquestes mesures han vingut per quedar-se.

No ens aturem. Ens mantenim unides i seguim!
Les infermeres diem prou!

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!