agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Les infermeres de Catalunya continuem lluitant pel reconeixement de l’A1 i la millora salarial i laboral. Vaga i manifestacions en marxa!
Publicat el 12 de gener de 2024
Getting your Trinity Audio player ready...

Infermeres de Catalunya vam iniciar fa un mes, el passat dotze de desembre, una vaga indefinida a causa del menyspreu cap a la nostra professió des de fa molts anys. El III Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, concertats amb el Servei Català de la Salut signat al gener 2023 i el  III Acord de condicions de treball del personal estatutari de l’ICS signat el passat vint-i-dos de novembre han estat les gotes que fan vessar el vas perquè la maquinària s’acceleri i les infermeres diguem prou a seguir aguantant la sanitat amb els nostres sacrificis.

Les mobilitzacions que hem dut a terme al llarg d’aquestes setmanes han evidenciat que aquestes demandes, aquest malestar i desacord, és compartit per les infermeres de tot el país i fa palès que el sistema sanitari actual és ineficaç i no cuida les professionals.

Hem establert contacte, en diverses ocasions, amb membres del Departament de Salut i de l’Institut Català de Salut en reunions de caràcter mediador a través del departament de treball. En aquests espais de treball, hem pogut fer extensives les nostres reivindicacions i treure a la llum elements que no es coneixien o si més no, no el seu abast al dia a dia.

Per altra banda, dijous passat vam assistir a una trobada institucional amb el conseller Balcells en què ens va exposar que s’està treballant amb un pla de transformació del sistema sanitari, que compta amb una reorganització dels diferents rols professionals i en què es contempla el paper fonamental de les infermeres i llevadores. També ens va fer arribar que el pròxim dia dos de febrer es reuneixen amb responsables del Ministeri en què es parlarà de la requalificació dels professionals sanitaris, com a punt prioritari.

Tanmateix, ens va oferir formar part d’una la taula tècnica que ha de treballar un pla de millora de la professió infermera al sistema de salut de Catalunya, en què també s’ha convidat els col·legis professionals i les societats científiques.

Infermeres de Catalunya tenim clar, i així ho vam fer saber, que aquest reconeixement de la categoria A1 és fonamental en tots els seus àmbits, sobretot en l’econòmic, i aquest ha de ser el punt de partida de qualsevol transformació o assumpció de nous rols o competències independentment dels avenços a escala estatal. Això és una prioritat per les infermeres i l’hem instat a portar-ho en aquesta negociació de pressupostos al Parlament per tal de crear un complement específic que remuneri aquesta homologació al nivell A1 en tant no arriba la reclassificació a través del Ministeri.

Aquest dimecres 10 de gener ens hem reunit, per segona ocasió, a mediació a Treball amb el Sr. Manel Salcedo (Cap Àrea Laboral a Servei Català de la Salut ), Sr. Xavier Pérez (Director Gerent de l’ICS) i la Sra. Carme Planes (Directora de Cures). De nou, ha estat una jornada de treball amb un ampli debat en què s’han pogut re definir alguns dels punts consensuats en l’anterior reunió, però que encara no ofereixen prou garanties per a poder desconvocar aquesta vaga


Què hem consensuat fins ara? 

  • Garantir el dret en la desconnexió digital amb la creació d’un codi de desconnexió digital durant el primer/segon semestre de 2024. 
  • Estudiar les necessitats reals quant a la flota de vehicles del territori i augmentar-la d’acord amb aquesta avaluació durant el primer semestre de 2024 (àmbit ICS) per poder garantir la cartera de serveis de l’atenció domiciliària a l’atenció primària. Al SISCAT donaran la instrucció per tal que també es dugui aquest estudi. Cada entitat, amb autonomia de gestió, valorarà la necessitat de vehicles en cada centre.
  • S’estableix que la proposta per part d’infermeria de les incapacitats temporals no és legal, i es tracta d’una valoració i responsabilitat exclusivament del metge segons el que estableix el Real Decreto 625/2014, de 18 de julio, por el que se regulan determinados aspectos de la gestión y control de los procesos por incapacidad temporal en los primeros trescientos sesenta y cinco días de su duración.
  • Reconèixer les infermeres com a figures vàlides com a caps de torn i de guàrdia.

Els següents punts es treballaran en la comissió tècnica de seguiment del pla d’acció  de la professió infermera durant aquest 2024.

  • Compromís de canviar la terminologia obsoleta de DUI o DSI per «infermera» en tots els documents i aplicacions que depenen del Departament de salut quan es refereixen a les infermeres.
  • Estudiar les càrregues de treball de les infermeres i llevadores tant en l’atenció primària com a l’hospital per poder calcular el contingent i les ràtios de pacients, i definir la població diana de les llevadores.
  • Una Gestió Infermera de la Demanda (GID) segura: garantir una formació continuada certificada i de qualitat en plans de cures estandarditzats (teòrica i pràctica). Aquesta formació s’implementarà dins el Pla formatiu a l’ICS i serà una formació dinàmica que s’anirà avaluant i revisant per oferir el suport necessari en cada cas. En la resta de centres SISCAT, s’emmirallaran en aquest model per la implementació a cada entitat.
  • Definir les descripcions de llocs de treball: funcions, tasques i reconeixement.
  • Treballar en el marc normatiu i de regulació de les cases de naixement.

Valorem positivament l’esforç del Departament de Salut i dels seus interlocutors per a valorar i treballar les nostres demandes. Actualment, estem pendents de fer-ne el balanç oportú en assemblea per a determinar les pròximes passes a seguir.

 

El que sí podem avançar és que per a nosaltres hi ha línies vermelles i demanem novament que hi hagi el compromís del govern per a engegar tot allò que estigui al seu abast, mentrestant arriba aquesta requalificació a la categoria A1 des del Ministeri, ja que portem molts anys amb aquesta situació injusta i les infermeres ja no podem més.

Gràcies a la vaga indefinida d’infermeres, a la unió del col·lectiu i tot el moviment que aquesta ha generat, després de molts anys, veiem com una realitat molt possible que es dugui a terme la requalificació de les infermeres durant aquest any, segons el que manifesten fonts del Ministeri. La Conselleria de Salut s’ha vist forçada a prioritzar aquesta reclamació davant el Govern central i treballar-hi intensament.

Deixem clar que fins que no es pugui donar sortida a aquestes demandes les infermeres seguirem de vaga, continuarem fortes, unides als carrers i, per descomptat, als centres!

 

Aquest dissabte, 13 de gener, les infermeres i les nostres famílies i amics ens concentrarem a l’avinguda Diagonal cruïlla amb el Pg. de Gràcia, on iniciarem el camí cap a l’estació de França. Passarem per carrers importants de Barcelona perquè tothom vegi com les infermeres ja no podem més i finalitzarem la mobilització amb l’entrada a l’estació per agafar un tren que ens portarà a l’exili a la cerca de millors condicions laborals.

Un govern que no inverteix en les seves infermeres, és un govern que les condemna a l’exili.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!