agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Les DPO: Un sistema que vulnera el principi d’autonomia dels usuaris i no contempla la feina real de les infermeres
Publicat el 12 d'octubre de 2023

Infermeres de Catalunya ens hem dirigit a la Gerent de Cures Infermeres del Servei Català de la Salut, Carme Planas, exposant el posicionament d’aquest sindicat sobre el sistema de DPO (Direcció per Objectius).

En els darrers mesos a moltes professionals se’ls hi ha estat fent arribar un document de DPO en què les infermeres observem incoherències en referència a les nostres tasques reals.

Primer de tot cal dir que des d’Infermeres de Catalunya ens oposem al sistema de DPO i que creiem que aquest concepte retributiu hauria d’estar contemplat dins la nòmina de les professionals i pagat totalment a tothom.

Veiem poc coherent que a mitjans de l’any en curs se’ns presentin els objectius i el full de ruta a assolir durant aquest termini perquè aquesta demora en la previsió impacta negativament en la planificació dels nostres esforços i estratègia a seguir.

A més, si ens creiem que treballem en un sistema de salut centrat en la persona i amb la persona, no entenem l’enfocament d’alguns indicadors que poden vulnerar el dret d’autonomia a decidir de la persona.

La nostra funció com a professionals de la salut és assessorar i acompanyar la persona perquè pugui tenir una bona salut i prevenir les malalties mitjançant els cribratges i programes de salut vigents a l’abast, però un bon control d’una malaltia també depèn de la mateixa persona igual que decidir posar-se o no una vacuna.

També entra dins la nostra tasca, dels professionals i de les organitzacions, treballar per fer del nostre sistema sanitari un sistema eficient alhora que fomentar l’autonomia, autocura i autoresponsabilitat de la ciutadania i les persones ateses.  En molts casos, la definició i avaluació de l’objectiu no es basa en si fem bé o no la nostra feina (potser per manca d’eines per poder-ho avaluar) sinó que es basa, en gran part, en la decisió de la nostra població assignada atesa.

A quin lloc queda aquesta preciosa frase de “salut centrada en la persona”? ¿A quin lloc queden l’autocura i autonomia de la persona? Potser és que encara no tenim un model prou evolucionat i madur que contempli la decisió de la persona i encara es basa en aquella sanitat paternalista en què els professionals de la salut decideixen i la persona obeeix per coacció o per por.

Volem uns objectius reals, basats en necessitats reals en la nostra població, en què se’ns valori per a aquella feina feta sense que això entri en confrontació amb la decisió de la persona.

Alhora també volem fer menció sobre com es valoren les cures que fem les infermeres i com es desenvolupa la nostra feina diària en què cada vegada es complica més el registre i augmenta la fiscalització de les nostres tasques per tal de «justificar» els recursos humans d’infermeres i la feina que fem.

Per acabar, demanem al Servei Català de la Salut que es revisi aquest mètode d’avaluació tant de les DPO com de la feina que fem les infermeres, i convidem les organitzacions responsables a treballar en un mètode d’avaluació que contempli totes les variables esmentades anteriorment perquè sigui més realista i que s’adapti a la persona atesa, primant la qualitat assistencial, eficiència i adequació de recursos perquè el sistema sanitari públic gaudeixi d’una bona salut.

Et pot interessar

Concentració contra la signatura del III Acord ICS

Concentració contra la signatura del III Acord ICS

Aquest dimecres, 22 de novembre, es durà a terme la signatura del III Acord de l'ICS. Després de dos anys de "negociació" els grans sindicats volen signar un acord que no reconeix a les infermeres com a professionals amb categoria A1, amb tot el que això suposa en...

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!