agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Metges de Catalunya posa de nou el punt de mira en els problemes dels pediatres en un discurs demagògic posant en dubte la vàlua i professionalitat de les infermeres.
Publicat el 10 d'octubre de 2022

En un comunicat del sindicat mèdic, que va fer coincidir amb el Dia de la Pediatria, aquest va fer un crit d’alerta sobre la situació de l’atenció pediàtrica als centres de salut catalans. Entre altres arguments, va explicar que “Salut pretén que professionals d’infermeria assumeixin pràcticament totes les visites que correspondrien als pediatres dins del Protocol d’Infància amb Salut” dient que “són visites de diagnòstic patològic i aquests professionals no tenen les competències suficients per fer-les”. 

No és la primera vegada que aquest sindicat posa en dubte les competències i capacitats de les infermeres per dur a terme les revisions pediàtriques incloses en el programa Infància amb salut, arribant a afirmar que les visites per part de les infermeres anaven contra la “seguretat clínica” dels infants. 

No permetrem que altres col·lectius professionals es creguin en el dret de decidir sobre les competències i capacitats de les infermeres i duguin a terme una política de la por sobre la ciutadania a la qual atenem. 

Infermeres de Catalunya rebutgem aquest tipus de discursos i ens sumem a la lluita per a una millora de la situació dels i les pediatres basada en una reestructuració del sistema sanitari actual que permeti la millora de les seves condicions laborals i professionals. 

És sabut que el sistema sanitari català passa per un moment molt complicat amb un dèficit molt important de professionals sanitaris qualificats de totes les categories professionals: metges, infermeres, llevadores, pediatres… En lloc de defensar un nou model de salut en el qual els i les pediatres tinguin unes càrregues de treball adequades i unes bones condicions laborals, el sindicat mèdic dona a entendre que la població pediàtrica de Catalunya no està sent ben atesa perquè metges de família i comunitària o infermeres (moltes d’elles especialistes en família i comunitària o pediatria) s’encarreguen d’atendre aquesta població.  

Ens afegim a la reclamació perquè els i les pediatres millorin les seves condicions laborals i puguin treballar amb una bona qualitat assistencial, però això passa necessàriament per un canvi i reestructuració de sistema de salut de Catalunya

A part dels metges, hi ha altres col·lectius professionals sanitaris que també estan formats i capacitats per a donar resposta a les necessitats de la població pediàtrica i les seves famílies des de les seves pròpies competències i coneixements; obviar això evidencia el total desconeixement del treball de les infermeres i és un tret al peu al treball interdisciplinari, imprescindible per una atenció completa, coordinada i amb concepte d’equip, tal com es promou des del Pla Estratègic d’Ordenació de l’Atenció Pediàtrica a l’Atenció Primària. 

Les infermeres pediàtriques o les infermeres de família i comunitària, amb una àmplia experiència en la promoció i prevenció de la salut als centres d’atenció primària, en són un clar exemple. Són un col·lectiu de professionals que des de fa més de vint anys donen resposta als infants i les seves famílies sense que això hagi fet minvar la qualitat assistencial, resolució o satisfacció dels infants i les seves famílies, acompanyant-les en totes les etapes del desenvolupament de l’infant. 

La realitat actual fa que haguem de tenir present que cada vegada hi haurà més càrrega de treball i menys professionals qualificats. Això ens obligarà a repensar el model d’atenció amb una redistribució de funcions òptima i eficient, aprofitant i potenciant les competències i capacitats de tots i cada una de les categories professionals del nostre sistema de salut en què tots els professionals posem realment a l’infant i les seves famílies al centre del sistema de salut. 

Des d’Infermeres de Catalunya sempre defensarem la millora de condicions laborals de tots els professionals sanitaris sense menysprear a ningú. Només treballant en equip i lluitant unides per un canvi radical i necessari del sistema sanitari -que permeti que tots els professionals puguem desenvolupar la nostra professió de manera respectuosa a través del treball interdisciplinari- podrem oferir sempre la millor resposta a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes. 

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!