agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Posicionament sobre la situació actual de l’Atenció Primària i la inversió en la construcció de 5 nous hospitals per pacients amb COVID-19
Publicat el 1 de setembre de 2020

Infermeres de Catalunya volem expressar el nostre malestar davant l’anunci de la consellera de Salut de la creació de 5 nous hospitals satèl·lit per donar assistència als pacients amb SARS-CoV-2. 5 hospitals amb 100 llits cada un, amb possibilitat de convertir-se en llits d’UCI en 24 hores i que estaran operatius a principis d’any.

S’ha informat que s’edificaran cinc hospitals satèl·lit al costat dels hospitals Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Arnau de Vilanova (Lleida), Hospital de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat), Hospital Trias i Pujol (Badalona) i Hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí). Tot això amb un pressupost global de més de 50 milions d’euros.

Expliquen que aquest model annex als hospitals serà purament d’hospitalització amb possibilitat de convertir aquests llits en unitat de crítics sense necessitat de dotar de serveis auxiliars (laboratori, diagnòstic per la imatge, etc.), ja que aquests serveis seran assumits pels mateixos serveis de l’hospital.

Però… I les infermeres i infermers que han de cuidar I prestar assistència als pacients? Aquest personal no es pot treure de l’hospital de referència i molt menys de l’atenció primària. A més, si els llits acaben convertint-se en llits d’UCI, s’haurà de seguir la ràtio d’1-2 pacients per cada infermera d’intensius.

Durant tota aquesta crisi sanitària causada per la pandèmia de la COVID-19 no s’ha augmentat el nombre d’infermeres ni en hospitals ni en atenció primària, l’excusa que han donat les autoritats sanitàries del país és que no hi havia infermeres disponibles per poder treballar i teníem una gran manca d’infermeres.

Si avui dia ja tenim manca d’infermeres en el nostre sistema sanitari… com es pensa cobrir tota aquesta demanda de professionals? ¿Tornaran a contractar infermeres que no han acabat els estudis? ¿Posaran en els llits d’UCI professionals sense experiència ni formació en malalt crític?

Des d’Infermeres de Catalunya creiem que, de nou, el Departament de Salut torna a invertir recursos públics en infraestructures i material, amb una visió totalment enfocada al tractament de la malaltia, en comptes d’una visió de prevenció i salut comunitària.

Ara, més que mai, cal enfortir l’Atenció Primària de Salut, el puntal de llança per prevenir que la societat emmalalteixi. Una Atenció Primària que ja partia de sota mínims i que ara està assumint tot el seguiment i detecció de casos COVID-19, que s’enfronta a un inici de curs escolar sent les referents dels centres educatius, i tot això sense deixar de seguir oferint l’assistència continuada, la prevenció de la salut i els programes d’educació comunitària per la salut.

Falten infermeres. Falten moltes infermeres i la solució no depèn d’invertir els diners públics en construir nous espais, sinó en dotar de personal suficient els espais que disposem i sobretot apostar per la prevenció.

Un cop més les autoritats sanitàries d’aquest país no escolten els seus professionals per conèixer les necessitats reals que té el sistema i poder garantir una assistència amb qualitat i seguretat per les persones.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!