agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Posicionament del sindicat Infermeres de Catalunya sobre la situació de les infermeres i els professionals sanitaris arran de les mesures establertes per l’emergència sanitària per la COVID-19
Publicat el 25 de març de 2020

El 7 de gener de 2020 les autoritats xineses van identificar un nou tipus de virus de la família Coronaviridae que va ser anomenat nou coronavirus 2019-nCoV i posteriorment denominat coronavirus SARS-CoV-2.  

El 30 de gener de 2020 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el brot de coronavirus SARS-CoV-2 a la Xina d’emergència de salut pública d’importància internacional.  

Posteriorment, el brot s’ha estès fora de les  fronteres xineses afectant altres països, molts d’ells a Europa. El brot a Itàlia ha afectat un percentatge elevat de població i, a partir d’aquí, han aparegut un nombre elevat de casos a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol.   

L’Organització Mundial de la Salut va elevar el passat 11 de març la situació d’Emergència de salut pública a la de Pandèmia Internacional, donada la rapidesa de l’evolució dels nous casos a escala nacional i internacional, requerint l’adopció de mesures immediates per contenir la crisi sanitària sense precedents a la que ens enfrontem. 

L’actual situació derivada de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 ha provocat que es declari l’estat d’alarma a l’Estat Espanyol, mitjançant el Reial Decret 463/2020, de 14 de març.  

El Sistema de Salut de Catalunya, en aquestes circumstàncies, té com a principal i fonamental objectiu garantir l’equitat territorial, la millor resposta possible als pacients afectats per la COVID-19; així com millorar l’eficiència en la gestió de tots els recursos sanitaris (materials, estructurals i també  professionals sanitaris). D’altra banda,  el Sistema de Salut de Catalunya ha de garantir la millor atenció a tots els problemes de salut que estan afectant els ciutadans i ciutadanes de Catalunya i l’atenció dels quals no pot demorar-se. 

L’atenció primària és la porta d’entrada al sistema sanitari i, per tant, ha de donar resposta a la pandèmia de COVID-19, tot adaptant la seva actuació a cada moment i situació, extremant les mesures de precaució.  

La situació actual de Catalunya genera una gran pressió sobre el sistema sanitari, per la qual cosa calen canvis en l’estratègia diagnòstica i de gestió de casos, reorganització de recursos materials i humans i en les dinàmiques de funcionament de centres i institucions sociosanitàries. 

Una de les mesures plantejades pel Departament de Salut ha estat la d’incorporar a l’exercici de la professió infermera, estudiants de 4rt de Grau i el retorn de les infermeres jubilades a l’assistència de pacients. 

Des d’Infermeres de Catalunya alertem del perill de què les infermeres jubilades que retornen a l’exercici en el context d’una crisi sanitària, provocada per la pandèmia de la SARS-Cov-2assumeixin tasques assistencials en contacte amb usuaris. Segons ha informat el Departament de Salut, aquestes professionals estaran destinades a fer triatge als CAP/CUAP i a l’atenció domiciliària. 

Trobem un gran error destinar-les a llocs que comporten tracte amb els usuaris per l’alt risc de contagi. Hi ha molts altres llocs a ocupar on el seu coneixement i expertesa seria del tot útil, com la consultoria sanitària, tasques de gestió o coordinació. Però en cap cas l’assistència directa als centres, i molt menys, l’assistència als domicilis de les persones. 

Pel que fa als estudiants d’infermeria de quart any, volem recordar que no són infermeres titulades pel que no poden exercir com a tal. Per aquest motiu sempre hauran de ser destinats a llocs en els quals no assumeixin responsabilitat sobre l’assistència als usuaris i sempre sota la supervisió directa d’una infermera titulada.  

Exigim al departament de salut i a les entitats sanitàries que vetllin per la seguretat dels estudiants, al mateix temps, que se’ls faci un contracte de pràctiques per tal de poder estar coberts en cas de contagi i poder disposar de la baixa laboral com qualsevol altra treballadora. 

Segons el Departament de Salut, es preveu un augment de la pressió assistencial amb un augment important dels casos, pel que ben aviat ens enfrontarem a una situació de col·lapse del sistema sanitariSituació que previsiblement comportarà una laxitud encara mes accentuada de la seguretat dels professionals per part de les autoritats amb uns protocols que primaran el dret a l’assistència de la població davant dels drets laborals i de seguretat dels professionals.  

Infermeres de Catalunya no permetrem aquestes actituds i estarem molt atents a possibles violacions dels drets fonamentals de les infermeres duent a terme quantes accions legals calguin per garantir que puguin treballar amb totes les garanties de seguretat per a elles, les seves famílies i la població a la qual atenen.  

De nou, demanem més recursos per l’Atenció Primària. Cal dirigir a la població al seu equip d’atenció primària per tal que sigui la via d’entrada al sistema sanitari, com sempre ha fet, i que també ho segueixi fent durant aquesta crisi, podent contactar telefònicament o per l’eConsulta amb la seva infermera, per tal que sigui aquesta la que ofereixi assessorament sanitari i resolgui els possibles dubtes.  

Cal dotar de tot el material d’autoprotecció als equips AP perquè puguin fer atenció domiciliària amb les màximes garanties de seguretat. Tan sols així el confinament podrà ser una realitat des del punt de vista de l’atenció sanitària a les persones del territori català. 

 

Recentment, Infermeres de Catalunya ens hem adherit al “Document de recomanacions generals relacionades amb les decisions ètiques difícils i l’adequació de la intensitat assistencial/ingrés a les unitats de cures intensives en situacions excepcionals de crisis” que està recolzant per més de 30 entitats científiques i professionals. 

Aviat, les infermeres i la resta de professionals ens haurem d’afrontar a situacions difícils en les quals s’hauran de prendre decisions ètiques per adequar la intensitat assistencial, ja que la capacitat dels recursos sanitaris es veurà limitada. Ja hi ha molts centres que estan treballant en l’elaboració de guies per tal d’adequar els recursos que es destinen a certes situacions i unificar criteris d’actuació entre els seus professionals. 

És per aquest motiu que demanem a les autoritats competents que, de forma urgent, creïn un Comitè d’Ètica Assistencial per tal que s’elaborin documents guia a escala nacional per donar la seguretat als professionals d’una pràctica ètica i legal consensuada entre totes les institucions. Cal unificar criteris d’actuació davant aquesta pandèmia seguint els principis de justíciabeneficència, no maleficència i respecte per les persones. 

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!