El passat 3 de febrer, el CongrĆ©s dels Diputats va aprovar la nova reforma laboral que introdueix modificacions a la reforma laboral de lāany 2012. La majoria de les mesures ja van entrar en vigor el 30 de desembre de 2021. Es tracta dāuna reforma parcial de la llei del PP i que ha estat pactada per UGT, CCOO i per les patronals CEOE i CEPYME.
Les novetats les trovem en la regulació de les diferents modalitat de contractació temporal amb lāobjectiu dāaconseguir major estabilitat en el mercat laboral, la regulació de les condicions laborals mĆnimes que han dāaplicar les empreses contractistes i subcontractistes, i la recuperació de la ultractivitat dels convenis colĀ·lectius. En quant a les facilitats per a lāacomiadament dels treballadors, no hi ha hagut cap canvi.
Una nova llei que, definitivament, no deroga la llei del PP del 2012 i que intenta introduĆÆr alguna discreta millora en les condicions contractuals.
Les principals modificacions
Canvis en tipus de contractesĀ
1. Desaparició del contracte per obra o servei i modificacions en la contractació temporalāÆ
a) Desapareix el contracte d’obra o servei determinat.
b) Els contractes es presumeixen concertats per temps indefinit.
c) Es redueixen les modalitats de contractació disponibles. Només hi haurà un contracte de durada determinada, que es podrà subscriure per circumstà ncies de la producció o per substitució de la persona treballadora.
d) Penalització de l’excessiva rotació en els contractes de durada molt curta: els contractes de durada determinada inferior a 30 dies tindran una cotització addicional a cĆ rrec de l’empresari a la seva finalització.
e) Es fixa un rĆØgim transitori aplicable als contractes de durada determinada subscrits abans del 31 de desembre de 2021.āÆ
āÆ
2. Contracte de durada determinadaāÆ
Es realitza una modificació de l’article 15 de l’ Estatut dels Treballadors, en quĆØ calen les causes que justifiquen el recurs a la contractació de durada determinada i noves regles sobre concatenació de contractes, tambĆ© referides a la cobertura d’un lloc de treball.
Justificació de les circumstà ncies que motiven el contracte
PerquĆØ s’entengui que concorre causa justificada de temporalitat caldrĆ que s’especifiquin amb precisió al contracte la causa habilitant de la contractació temporal, les circumstĆ ncies concretes que la justifiquen i la seva connexió amb la durada prevista.
Concepte Ā«circumstĆ ncies de la producció»: s’entendrĆ per circumstĆ ncies de la producció l’increment ocasional i imprevisible i les oscilĀ·lacions que, tot i tractar-se de l’activitat normal de l’empresa, generen un desajust temporal entre l’ocupació estable disponible i el que es requereix (sempre que no respongui als supòsits inclosos a l’article 16.1 de l’ ET ). Aquest tipus de contracte no podrĆ durar mĆ©s de sis mesos, ampliables fins a sis mesos mĆ©s per conveni colĀ·lectiu d’Ć mbit sectorial.
Situacions ocasionals
Aquests contractes de durada determinada per circumstĆ ncies de la producció, tambĆ© preveuen contractes per a situacions ocasionals, previsibles i de durada reduĆÆda i delimitada. Podran utilitzar-se durant un total de 90 dies, mai de manera continuada, durant els quals es permetrĆ la contractació per a aquestes situacions, degudament identificades al contracte. En aquest temps, les empreses podran realitzar contractes temporals amb causes que, tot i ser previsibles, tinguin una durada reduĆÆda i limitada dins de la contractació fixa.āÆ
Substitució de treballadors amb reserva de lloc de treball
Es podran subscriure contractes de durada determinada per a la substitució d’una persona treballadora amb dret a reserva de lloc de treball, sempre que s’especifiqui al contracte el nom de la persona substituĆÆda i la causa de la substitució. Igualment, es pot subscriure un contracte per substitució per completar la jornada reduĆÆda per una altra persona treballadora, quan aquesta reducció s’empari en causes legalment establertes o regulades al conveni colĀ·lectiu, mesura que promou i Ć©s coherent amb el dret de les persones treballadores a la conciliació vida personal i laboral. Finalment, el contracte de substitució es pot concertar per a la cobertura temporal d’un lloc de treball durant el procĆ©s de selecció o promoció per a la cobertura definitiva mitjanƧant contracte fix, sense que la seva durada pugui ser en aquest cas superior a tres mesos.āÆ
Accions formatives
Les persones treballadores subjectes a aquest tipus de contractes seran colĀ·lectiu preferent per a les accions formatives. Els convenis sectorials poden establir borses d’ocupació per afavorir-ne la contractació i per millorar-ne la formació durant els perĆodes d’inactivitat.
Increment en la cotització
L’article 151 de la LGSS Ć©s objecte de modificació amb la finalitat d’establir un increment en la cotització respecte als contractes de durada determinada inferior a 30 dies, precisant aixĆ mateix els supòsits que no procedirĆ aquest increment de cotització.āÆāÆ
Encadenament de contractes
Les persones treballadores que en un perĆode de vint-i-quatre mesos hagin estat contractades durant un termini superior a divuit mesos, amb solució de continuĆÆtat o sense, per al mateix o diferent lloc de treball amb la mateixa empresa o grup d’empreses, mitjanƧant dos o mĆ©s contractes per circumstĆ ncies de la producció, sigui directament o a travĆ©s de la posada a disposició per empreses de treball temporal, adquiriran la condició de persones treballadores fixes.
Aquesta previsió tambĆ© Ć©s aplicable quan es produeixin supòsits de successió o subrogació empresarial d’acord amb el que disposa legalment o convencionalment. Pel que fa als contractes subscrits amb anterioritat a entrada en vigor de la nova redacció de l’art. 15.5, als efectes del còmput del nombre de contractes, del perĆode i del termini previst, es prendrĆ en consideració nomĆ©s el contracte vigent a l’entrada en vigor del Reial decret llei analitzat.āÆ
Enduriment de les sancions
Les noves infraccions greus associades a incompliments normatius sobre contractació se sancionaran amb la multa següent: en el grau mĆnim, de 1.000 a 2.000 euros; en el grau mitjĆ , de 2.001 a 5.000 euros i, en el grau mĆ xim, de 5.001 a 10.000 euros.
Indemnització en cas d’extinció per expiració del temps convingut
A la finalització del contracte, excepte en els contractes formatius i el contracte de durada determinada per causa de substitució, la persona treballadora tindrĆ dret a rebre una indemnització de quantia equivalent a la part proporcional de la quantitat que resultaria d’abonar dotze dies de salari per cada any de servei, o l’establerta, si escau, a la normativa especĆfica que sigui aplicable.āÆ
āÆ
3. Contractes formatiusāÆ
Es realitza un canvi de model, establint-se un contracte formatiu amb dues modalitats: el contracte de formació en alternanƧa, que tindrĆ per objecte compatibilitzar l’activitat laboral retribuĆÆda amb els processos formatius corresponents en l’Ć mbit de la formació professional, els estudis universitaris o el CatĆ leg d’especialitats formatives del Sistema Nacional d’Ocupació i el contracte formatiu per a l’obtenció de la prĆ ctica professional adequada al nivell d’estudis corresponent.āÆāÆ
Contracte formatiu en alternanƧa amb el treball retribuĆÆt per compte d’altri
Redefineix els lĆmits aplicatius, retributius i temporals per adquirir la competĆØncia professional adequada corresponent a un determinat nivell d’estudis (FP, universitat o catĆ leg de qualificacions professionals del sistema nacional d’ocupació).
Podran concertar-se amb persones de qualsevol edat llevat del cas del CatĆ leg de Qualificacions Professionals, amb lĆmit de fins a 30 anys i tindran una durada mĆ xima de dos anys.
Les jornades seran no superiors al 65% el primer any i 85% el segon any sense poder fer hores extra, treball a torns o jornades nocturnes. La retribució s’adaptarĆ al conveni i no podrĆ baixar del 60% (el primer any i del 75% el segon any). Mai no serĆ menor a l’SMI proporcional a la jornada.
Un tutor o una tutora amb la formació adequada s’encarregarĆ de monitoritzar el pla formatiu individual que es dissenyi per a cada persona i el compliment correcte de l’objecte del contracte que caldrĆ .
A mĆ©s, s’atenen les necessitats especĆfiques de les persones amb discapacitat.
Contracte formatiu per a l’obtenció de la prĆ ctica professional adequada al nivell d’estudis
Es podran celebrar fins a un mĆ xim de tres (o cinc anys en cas de persones amb discapacitat) desprĆ©s d’obtinguda la certificació. Tindran entre sis mesos i un any de durada.
La retribució serĆ la pròpia del conveni per al lloc excepte previsió especĆfica i tambĆ© comptaran, com en els formatius, amb seguiment tutorial.
L’acció protectora de la Seguretat Social de les persones que subscriguin un contracte formatiu en qualsevol de les modalitats anteriors comprendrĆ les contingĆØncies protegibles i prestacions, inclosa la desocupació i la cobertura del Fons de Garantia Salarial (FOGASA).
Les empreses que celebrin contractes formatius amb treballadors amb discapacitat tindran dret a una bonificació de quotes amb cĆ rrec als pressupostos del Servei PĆŗblic d’Ocupació Estatal, durant la vigĆØncia del contracte, del cinquanta per cent de la quota empresarial de la Seguretat Social corresponent a contingĆØncies comuns, previstes per a aquests contractes.
āÆĀ
4. Contracte fix discontinuāÆ
El contracte per temps indefinit fix-discontinu es concertarĆ per a la realització de treballs de naturalesa estacional o vinculats a activitats productives de temporada, o per al desenvolupament dels que no tinguin aquesta naturalesa però que, sent de prestació intermitent, tinguin perĆodes d’execució certs , determinats o indeterminats.
El que Ć©s decisiu Ć©s l’objecte o la naturalesa dels treballs realitzats, de carĆ cter estacional o vinculats a activitats productives de temporada, o per al desenvolupament dels que no tinguin aquesta naturalesa però que, sent de prestació intermitent, tinguen perĆodes d’execució certs, determinats o indeterminats.āÆ
Criteris objectius i formals de la crida
MitjanƧant conveni colĀ·lectiu o, si no, acord d’empresa, s’establiran els criteris objectius i formals pels quals s’ha de regir la crida de les persones fixes-discontĆnues. En tot cas, la crida s’ha de fer per escrit o per un altre mitjĆ que permeti deixar constĆ ncia de la deguda notificació a la persona interessada amb les indicacions precises de les condicions de la seva incorporació i amb una antelació adequada.
Les persones fixes-discontĆnues podran exercir les accions que siguin procedents en cas d’incompliments relacionats amb la crida, iniciant-se el termini des del moment de la manca d’aquesta o des del moment en quĆØ la coneguessin.āÆāÆ
Contractes mercantils o administrativa
Podran, a mĆ©s, desenvolupar-se a travĆ©s de la contractació fixa-discontĆnua, les activitats realitzades a l’empara de contractes mercantils o administratives.
Empreses de Treball Temporal (ETT)
Ees podrĆ celebrar un contracte fix-discontinu entre una empresa de treball temporal i una persona contractada per ser cedida, en els termes previstos a l’article 10.3 la Llei 14/1994, d’ 1 de juny, per la qual es regulen les empreses de treball temporal.āÆāÆāÆ
Formalització de les condicions per escrit
SāhaurĆ de formalitzar necessĆ riament per escrit i haurĆ de reflectir els elements essencials de l’activitat laboral, entre d’altres, la durada del perĆode d’activitat, la jornada i la distribució horĆ ria, si bĆ© aquests Ćŗltims podran figurar amb carĆ cter estimat, sense perjudici de la seva concreció en el moment de la crida.āÆ
Representació legal de les persones treballadores
L’empresa haurĆ de traslladar a la representació legal de les persones treballadores, amb prou antelació, a l’inici de cada any natural, un calendari amb les previsions de crida anual, o, si escau, semestral , aixĆ com les dades de les altes efectives de les persones fixes discontĆnues una vegada es produeixin.āÆ
Borsa sectorial d’ocupació
Els convenis colĀ·lectius d’Ć mbit sectorial poden establir una borsa sectorial d’ocupació en quĆØ es poden integrar les persones fixes discontĆnues durant els perĆodes d’inactivitat.āÆ
āÆ
āÆ
Contractació i subcontractació d’activitats empresarialsĀ
Sempre hi haurĆ un conveni colĀ·lectiu sectorial aplicable
El conveni sectorial aplicable pot ser el de l’activitat desenvolupada a l’empresa principal o un altre si aixĆ ho determina la negociació colĀ·lectiva sectorial dins de les seves normes generals.
En cas que realitzi activitats essencials per al desenvolupament de l’empresa s’aplicarĆ a les persones treballadores el conveni sectorial de l’activitat que desenvolupa la contracta o subcontracta.
Aplicació del conveni d’empresaĀ
El conveni d’empresa nomĆ©s podrĆ aplicar-lo la contractista si determina millors condicions salarials que el sectorial que sigui aplicable.āÆ
Establiment d’un mecanisme permanent de flexibilitat i estabilització de l’ocupació
Es revisa el model d’ERTE ja existent i es crea el mecanisme RED.
ERTE ETOPĀ
– El perĆode de consultes es redueix a set dies per a les empreses amb menys de 50 treballadors, prĆØvia constitució de la comissió representativa.
– Es reforƧa la informació a la representació de les persones treballadores durant laplicació dels ERTE.
– S’incorporen les prohibicions d’hores extra i externalitzacions dels actuals ERTE COVID.
ERTE per forƧa major
– Per forƧa major Ā«clĆ ssicaĀ» s’afegeix, com a causa especĆfica l’impediment o les limitacions a l’activitat normalitzada determinades per decisions de l’autoritat governativa.
– Requeriran un informe preceptiu de la Inspecció de treball.
– Lautoritat laboral haurĆ de resoldre en cinc dies, amb silenci positiu.
– La reducció de jornada serĆ entre un 10 i un 70%.
– Durant el perĆode de vigĆØncia de l’ERTE l’empresa podrĆ afectar i desafectar persones treballadores (com als ERTE ETOP) amb informació prĆØvia a la representació legal de les persones treballadores i comunicació a la Tresoreria General de la Seguretat Social. Mantenen les garanties en l’ocupació dels actuals ERTE COVID.
āÆ
Mecanisme RED de flexibilitat i estabilització a l’ocupació
Ha de ser activat pel Consell de Ministres, amb informació prĆØvia a les organitzacions mĆ©s representatives, a proposta d’Afers Econòmics i Transformació Digital; Treball i Economia Social i Inclusió, Seguretat Social i Migracions; que s’encarrega d’obrir la porta però no dirimir si les empreses, de manera individual, es poden acollir. L’autoritat laboral donarĆ llum verda si l’empresa ha desenvolupat un perĆode de consultes i si hi ha concurrĆØncia de causes, per tant, cal justificar-ne els motius.
Hi ha dues modalitats diferenciades:
CĆclica
ProporcionarĆ a les empreses un marc estable davant d’una caiguda transitòria o cĆclica de la seva demanda per causes macroeconòmiques, per evitar acomiadaments immediats al xoc. Les empreses podran suspendre part dels treballadors durant un termini mĆ xim d’un any en lloc d’acomiadar-los.
Durant aquest perĆode de suspensió, s’incentivarĆ la formació dels treballadors i s’estableixen exoneracions a les cotitzacions a la Seguretat Social decreixents en el temps.
Sectorial
Les organitzacions sindicals i empresarials mĆ©s representatives poden solĀ·licitar la convocatòria de la Comissió Tripartita del Mecanisme RED. AnirĆ , en aquest cas, acompanyat d’un pla de requalificació. Aquesta modalitat proporciona suport a la requalificació de treballadors d’empreses i sectors en transició que requereixen canvis permanents.
En aquest cas, per evitar l’ajust d’ocupació tradicional, l’empresa pot activar aquest mecanisme durant un termini mĆ xim d’un any (sis mesos, amb possibilitat de prorrogar sis mesos mĆ©s) i facilitar el pas dels treballadors a una altra empresa mitjanƧant la requalificació . Per això, a mĆ©s, l’empresa de destinació accedirĆ a una bonificació del 50% durant sis mesos.
Prestació per atur associada:Ā
– El procediment per a la solĀ·licitud i el reconeixement del dret a aquesta prestació es desplegarĆ reglamentĆ riament.
– L’empresa haurĆ de formular la solĀ·licitud de prestació per desocupació, en representació de les persones treballadores, en el model establert a aquest efecte a la pĆ gina web o seu electrònica del SEPE (termini d’un mes des de la resolució de l’AL).āÆāÆ
– La quantia de la prestació es determina aplicant a la base reguladora, calculada de conformitat amb l’apartat anterior, el percentatge del 70 per cent, durant tota la vigĆØncia de la mesura. Això no obstant, la quantia mĆ xima mensual a percebre serĆ l’equivalent al 225 per cent de l’indicador pĆŗblic de rendes d’efectes mĆŗltiples mensual vigent en el moment del naixement del dret incrementat en una sisena part.
– Durant l’aplicació de les mesures de suspensió o reducció, l’empresa ingressarĆ l’aportació de la cotització que li correspongui, l’entitat gestora ha d’ingressar Ćŗnicament l’aportació de la persona treballadora, amb el descompte previ del seu import de la quantia de la seva prestació.
– La prestació serĆ incompatible amb la realització de treball per compte propi o per compte aliĆØ a temps complet. SerĆ compatible amb la realització dun altre treball per compte aliĆØ a temps parcial.
Exoneracions
– En ambdues modalitats, es podran accedir a exoneracions a la Seguretat Social.
– Modalitat cĆclica, durant els primers quatre mesos tindran una exoneració del 60%, entre el cinquĆØ i el vuitĆØ mes, del 30% i del 20% a partir del novĆØ.
– Modalitat sectorial, seran del 40%, condicionades a la realització dactivitats de formació.
āÆ
āÆ
RĆØgim transitori
En diferents disposicions transitòries (DT 1a – DT 7a) es fixen rĆØgims transitoris dels contractes vigents a 31/12/2021. En concret:āÆ
– Contractes formatius (DD.TT. 1a i 2a): els contractes en prĆ ctiques i per a la formació i l’aprenentatge basats en el que preveu l’article 11 de l’ Estatut dels Treballadors , segons la redacció vigent abans de l’entrada en vigor de l’apartat un de l’article primer, són aplicables fins a la durada mĆ xima, en els termes que recull el precepte esmentat.āÆ
La cotització dels contractes per a la formació i l’aprenentatge subscrits amb anterioritat a l’entrada en vigor del Reial decret llei analitzat, es realitzarĆ conforme al que estableix la D.A. 43a de la LGSS i, fins que no entri en vigor aquest rĆØgim de cotització, d’acord amb el que estableix l’apartat anterior.āÆāÆ
– Contractes de durada determinada celebrats abans del 31 de desembre de 2021 (DT 3a): resultaran aplicables fins a la durada mĆ xima en els termes recollits a l’ex art. 15.1 .a), b) ic) de l’Estatut dels Treballadors (vigent fins a 31/12/2021)āÆāÆ
– Contractes de durada determinada celebrats des del 31 de desembre de 2021 fins al 30 de marƧ de 2022 (DT 4a): els contractes per a obra i servei determinat i els contractes eventuals per circumstĆ ncies del mercat, acumulació de tasques o excĆ©s de comandes , celebrats des del 31 de desembre del 2021 fins al 30 de marƧ del 2022, es regiran per la normativa legal o convencional vigent en la data en quĆØ s’han concertat i la seva durada no podrĆ ser superior a sis mesos.āÆāÆ
– LĆmits a l’encadenament de contractes (DT 5a) : el nou lĆmit a l’encadenament de contractes s’aplica des del 31/12/2021 (nova redacció de l’art. 15.5 de l’ET ). Per als contractes subscrits amb anterioritat, als efectes del còmput del nombre de contractes, del perĆode i del termini previst a l’article 15.5 de l’ET vigent, es prendrĆ en consideració nomĆ©s el contracte vigent a l’entrada en vigor d’aquest Reial decret llei (31/12/2021).āÆāÆāÆ
Fonts:Ā IberleyĀ , Arrabe AsesoresĀ , Serveis JurĆdics Infermeres de CatalunyaĀ