
Infermeres de Catalunya som un sindicat professional que treballa per millorar les condicions laborals, professionals i socials de les infermeres i els infermers. Per fer-ho, tenim un full de ruta que es basa en les nostres demandes. Aquestes estan obertes i es revisen periòdicament.
Tenim unes demandes bĆ siques que són la nostra lĆnia vermella, a mĆ©s de diferents demandes socials, laborals i professionals.
Demandes bĆ siques
- Reconeixement professional (competències i responsabilitats) i laboral (retribució econòmica) de les infermeres a la categoria A1.
- Reconeixement professional i laboral de les especialitats infermeres.
- Jubilació no més tard dels 60 anys i jubilació voluntà ria anticipada.
- Augmentar la participació de les infermeres en llocs de gestió i direcció en les entitats sanità ries i organismes públics (Departament de Salut, Conselleria...)
- Disminució de les rà tios infermera/pacient segons els estudis de les cà rregues de treball.
- Sobre l'augment de les tasques i desenvolupament de noves competĆØncies infermeres (com la GID i altres):
-
- oferir una formació reglada i adequada per adquirir de forma segura aquestes competències
- oferir cobertura legal per la realització d'aquestes competències desenvolupant el marc normatiu adient
- reconèixer econòmicament el desenvolupament de les noves competències i l'augment de treball que comporten
Demandes socials
1) Avaluació de la gestió de la direcció de l'ABS per part del seu equip, anualment, des del punt de vista de gestió i salut laboral dels membres de l'equip, i que aquesta sigui vinculant.
2) Independència de la Direcció Infermera de la Direcció Mèdica, que no estigui sota la seva supervisió. Les infermeres han de poder optar a llocs directius amb les mateixes condicions que metges i altres categories professionals.
3) Contingents d'infermeres en Atenció PrimĆ ria de no mĆ©s de 1.300 pacients (tenint en consideració la població assignada i la pirĆ mide poblacional) i disminuir-los segons caracterĆstiques de la població: dispersió i factors socioeconòmics desfavorables. Reducció de quota de les infermeres que assumeixin tambĆ© residĆØncies.
4) Adequació de les rà tios infermera-pacient en hospitalà ria.
5) Respectar els 2/3 de jornada assistencial.
6) Disposar de cotxe dāempresa per als domicilis urgents a fi d'aconseguir la seguretat tant de l'usuari com del professional que l'assisteix. Vehicle d'empresa degudament senyalitzat per fer aquest tipus d'assistĆØncia, donat que l'Ćŗs del vehicle particular per aquest tipus d'activitat Ć©s contrari a la Llei 16/1987 de 30 de juliol d'ordenació dels transports terrestres.
7) En Atenció Primà ria, temps de visita variable, entre 10 i 30 minuts, per adequar-lo a les intervencions a realitzar (tests cognitius, ITB, etc.).
8) Incorporar i ponderar en l'agenda de cada professional totes les activitats que es realitzen: A/S, espirometries, MAPA, visites virtuals, telefòniques, etc., aixà com el dedicat a revisions de temperatures, caducitats, i totes les noves mesures de control que es realitzen dià riament per mantenir els està ndards de qualitat i garantir la seguretat del pacient.
9) Recuperació del FAS i del pla de jubilació.
10) Complements mĆ©s dignes pels directors i adjunts de les nostres ABS, ja que sāacaba pagant les hores āextresā però no la responsabilitat. I que aquest complement sigui el mateix pel director/a i adjunt/a independentment de si Ć©s metge o infermer. No es pot entendre que una infermera directora cobri un complement inferior que un metge director. Les funcions com a director/a són les mateixes. De la mateixa manera amb el cĆ rrec dāadjunt/a.
11) Recuperació dels ajuts socials (ajuts a la compra de llibres, ajut menjador, etc.) dels professionals del SEM.
12) Fer efectives les resolucions del Parlament de Catalunya on sāacorda declarar que el SEM Ć©s un servei essencial.
13) 14 hores per visites a professionals tant del servei pĆŗblic com privat i que es puguin utilitzar per acompanyar a un menor o persona a aquest professional que tingui a cĆ rrec, per als professionals de lāĆ mbit sociosanitari i residencial.
14) Reconeixement dāhores de formació per a cursar el doctorat.
15) Reconeixement dāhores per fer recerca.
16) Unificar els convenis de tota la sanitat. Una mateixa feina, un mateix conveni.
Descarrega el document
Descarrega el document amb les demandes en format PDF per imprimir o enviar a les teves companyes!
Tens aportacions?
Envia'ns les teves demandes i reivindicacions perquĆØ en tinguem coneixement i valorar com treballar per reclamar-les!
Demandes laborals i econòmiques
17) Restituir els 3 dies graciables que es van suprimir, o el seu equivalent en sou. Que aquests tres graciables computin a efectes de jornada efectiva de treball i passar de la jornada de 1642h a 1599h, com abans de la crisi del 2010 (aquests dies de lleure eren el resultat d'unes negociacions de fa molts anys on es va acordar que en lloc de fer una pujada de sou es concedien mƩs dies de lleure.)
18) Quan el motiu de la contractació temporal superi els 6 mesos, no fer contractes mensuals (desprĆ©s que el professional hagi passat un perĆode raonable de prova no superior a 3 mesos).
19) Plus de perillositat per exposició a accidents: de risc biològic, estrès i agressions.
20) Complement d'exclusivitat per la imposició dels torns lliscants (matins/tardes) i la impossibilitat de compaginar una altra feina.
21) Cobrament de la carrera professional des que se sol·licita, no un any després com s'està fent ara. Cobrar amb carà cter retroactiu l“any de gestió administrativa.
22) Compensació econòmica per la prolongació de jornada, dins de la jornada ordinà ria, unificat a tot el territori. Accés a mòduls i escreix, igual que tenen altres professionals.
23) Reconeixement econòmic per impartir docĆØncia a infermeres/ers adscrits als equips dāatenció primĆ ria.
24) Eliminar l'actual sistema de DPO i incorporar aquest pagament al salari amb la creació d'una nova paga extra. Les infermeres ja demostrem dià riament la nostra feina i dedicació.
25) Recuperació del 5% de reducció de massa salarial (5% Zapatero), retallada del 2010.
26) Recuperació del 5% de reducció de massa salarial (5% Montilla), retallada del 2012.
27) Recuperació del Pla de Pensions d'Ocupació i Promoció de lāĆ mbit de la Generalitat de Catalunya que es va signar al 2006. Actualment, āLa Caixaā i la Generalitat disposen dels nostres diners (pujades salarials del IPC que es van deixar dāaplicar als sous dels empleats pĆŗblics de la Sanitat i que gestionen amb els sindicats de la Mesa Sectorial en una Taula de Seguiment).
28) En Ć mbit sociosanitari i residencial, augmentar les rĆ tios dāinfermeres marcant uns mĆnims en funció de la tipologia de les persones ateses. Actualment la rĆ tio oscilĀ·la entre 35-45 pacients per infermera en llarga estada, 30-40 de convalescĆØncia, 20 palĀ·liatius i 16-20 subaguts. Això en torn de matĆ i tarda en el millor dels casos. En torn de nit, disminueix la rĆ tio de forma perillosa per les persones que atenem.
29) En centres residencials, equiparació de salaris al conveni SISCAT.
30) Pressupost propi per l'APS: mĆnim 25% del pressupost sanitari.
31) Jubilació anticipada voluntĆ ria, amb aplicació del coeficient reductor de lāedat de jubilació, segons el que estableix la Llei General de la Seguretat Social per professions que compleixen els requisits dāexcepcionalitat, com són les infermeres.
Demandes professionals
32) Objectius raonables i assumibles, pactats amb els professionals i elaborats per una comissió d'infermeres assistencials.
-
- Valorant només les accions pròpies i no les que depenguin de la voluntarietat dels usuaris.
- ConĆØixer-les com a mĆ xim el 31 de gener de l'any en curs.
- Dissociar-les de retribucions econòmiques i incloure el complement DPOās en les retribucions fixes.
33) Agilitzar la implantació dāeines que permetin a les infermeres treballar amb la prescripció pròpia aprovada legalment,Ā i continuar treballant per una prescripció infermera que realment cobreixi les necessitats de la població i doni resposta a les competĆØncies infermeres reals actuals.
34) Eliminar lāobligació de realitzar atenció continuada al personal no ACUT.
35) Creació de places de IIR de geriatria i reconèixer les especialitats econòmicament.
36) Augmentar les places en la resta dāespecialitats. Categories professionals per aquelles especialitats que no estiguin implantades al sistema. Buscar una solució per a les ESTOS (Infermeres Especialistes Sense Titulació Oficial).
37) Estipular unes rĆ tios mĆnimes de pacients-infermeres en centres sociosanitaris i residencials. En centres residencials, obligatorietat de disposar dāinfermera 365 dies les 24 hores. En moltes nomĆ©s hi ha infermera unes hores. Cobertura obligatòria de la infermera a les residĆØncies.

Infermeres de Catalunya
Rambla Rafael Casanova, 39
08830 Sant Boi de Llobregat (Catalunya)
Telf. 937 376 302Ā -Ā hola@infermeresdecatalunya.cat