Resposta a l’article d’El Periódico: Morfina cada ocho horas, las instrucciones para sedar a los ancianos moribundos no hospitalizables
Publicat el 28 de juny de 2020

En relació amb l’article publicat a El Periódico el divendres, 26 de juny i titulat “Morfina cada ocho horas: las instrucciones para sedar a los ancianos moribundos no hospitalizables, des d’Infermeres de Catalunya volem fer diferents clarificacions sobre els fets exposats a l’article.

Primer, presenta a la persona que dóna testimoni com a infermera per al final de l’article dir que és Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI). Una TCAI no té competències legals per administrar medicació, i molt menys controlar bombes de perfusió als domicilis.

Afirma textualment “no queríamos que nos tocara ir a sedar a abuelitos a casa“. Una TCAI no pot anar a cap domicili a administrar medicació encara que sigui sota indicació d’un altre professional.

A l’article es planteja la sedació a domicili com una pràctica realitzada exclusivament durant la pandèmia per la SARS-CoV-19 i davant la saturació dels hospitals. Les persones tenen dret a morir en el seu domicili rebent tractament de control de simptomatologia i confort, és una pràctica habitual que es realitza quan les persones estan en fase pal·liativa, és a dir, que sanitàriament es valora que qualsevol tractament que es pugui oferir a la persona no servirà per aconseguir la curació i pot suposar un patiment afegit.

Aquest tractament serveix per alleugerir el patiment d’algun dels símptomes en el procés final de vida com poden ser el dolor, la dificultat per respirar o la sensació d’ofec. Es realitza tant a l’àmbit hospitalari, com domiciliari, considerant les residències geriàtriques com a domicili de la persona, i sempre respectant les decisions tant de les mateixes persones com de la família, intentant en tot moment que el procés final de vida es realitzi al lloc d’elecció d’aquest i d’aquesta forma seguir les últimes voluntats de la persona.

Durant la pandèmia de la COVID-19, els criteris de derivació a hospital han sigut els mateixos que sempre s’han seguit, basats en un codi deontològic professional, evitant l’acarnissament terapèutic i afavorint el confort de les persones.

Creiem que aquest article dóna una visió esbiaixada de les actuacions que realitzen les infermeres i donen una informació molt poc realista tant de l’atenció sanitària proporcionada per les infermeres durant la pandèmia de la COVID-19 com de l’atenció que hem donat i continuarem donant fora de la pandèmia.

Considerem aquestes declaracions, “interpretacions personals” fruit del desconeixement i alhora poc encertades, de l’assistència de les infermeres i metges en els moments finals de la vida d’una persona, amb l’interès de poder fer articles sensacionalistes i alarmistes.

 

 

Et pot interessar

Demanem que la propera consellera sigui infermera

Demanem que la propera consellera sigui infermera

Infermeres de Catalunya demanem als partits catalanistes que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya el proper 14 de febrer que, per primera vegada en la història de la democràcia catalana, anomenin a una infermera com a...

Afiliar-se  o  Associar-se?
Si ets infermera, et pots afiliar. Si tens un altre perfil professional de salut, et pots associar al sindicat. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
TCAI, TES, fisioterapeutes, metges, tècnics sanitaris de grau mig i superior.
X
X