agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Reunió amb els nous Secretari General de Salut i la Directora General de Professionals de la Salut
Publicat el 31 d'octubre de 2020

Dijous 29 d’octubre al migdia, Infermeres de Catalunya vam mantenir una reunió telemàtica amb el Secretari General de Salut, Marc Ramentol, i la Directora General de Professionals de la Salut, Montserrat Gea.

L’objectiu d’aquesta reunió era, per una banda, presentar el sindicat Infermeres de Catalunya als dos nous càrrecs anomenats al Departament de Salut amb intenció d’establir una comunicació més propera per tal de poder traslladar les necessitats i demandes de les infermeres, i per l’altra, fer-los arribar de primera mà les reivindicacions de les infermeres i els professionals de la salut per millorar les condicions laborals, professionals i socials del col·lectiu.

Prèviament els hi havíem fet arribar a través de la Hble. Consellera de Salut, la carta amb les reivindicacions per millorar la situació dels professionals.

Vam poder exposar la situació crítica que estem vivint com a col·lectiu, principalment l’Atenció Primària i l’hospitalària, sense oblidar-nos d’altres àmbits com el sociosanitari o les emergències.

Per la seva banda, ens van informar que es treballa en el si del document de Fòrum de Diàleg Professional, on van estar convidats a participar els sindicats més representatius (nosaltres vam néixer després) i que treballar sobre 3 línies prioritàries, que no úniques:

  • Estabilitat laboral. Increment estructural de llocs de treball.
  • Disminució de les ràtios infermera/habitant (en tots els àmbits).
  • Desenvolupament de les especialitats i la implantació de les que ja existeixen.

 

Els hi vam traslladar la nostra preocupació, com a sindicat que representa a les infermeres, de la situació límit que ha evidenciat la pandèmia d’un sistema de salut en aquests moments molt deficient, producte de les retallades dels últims 10 anys.

Vam exposar en detall alguns punts de les nostres reivindicacions i els vam comunicar la nostra intenció de convocar una vaga indefinida dels professionals de la salut, si no es prenien accions per solucionar les mancances del sistema. Conscients que no totes les reivindicacions es podran dur a curt termini, sí que vam demanar que es duguin a terme les més urgents i un compromís ferm a mitjà termini per la resta.

Vam explicar com les infermeres se senten preocupades per no poder donar una assistència de qualitat, ja que no disposem de mitjans materials i sobretot humans, per poder fer front a la situació que estem vivint de col·lapse del sistema sanitari, especialment a l’Atenció Primària, porta d’entrada del sistema de salut.

Així com la preocupació de la sensació d’abandonament de la prevenció, el treball comunitari i de les persones amb malalties cròniques, que provocaran conseqüències i empitjorament en l’estat de salut, per haver estat relegades per aquesta crisi en centrar tot l’esforç dels professionals de la salut a combatre la COVID-19.

Vam exigir la presència de les infermeres en la presa de decisions com a garantia perquè aquestes siguin assumibles i evitar instruccions sense acord i, malauradament, destinades al fracàs (com el cas dels gestors Covid).

Vam expressar el que molts usuaris de l’Atenció Primària ens han fet arribar: la sensació d’abandonament i desatenció que pateixen i la gran dificultat d’accedir als seus professionals de referència tal com estaven acostumats

També els hi vam recordar els Acords als quals van arribar al Parlament pel reconeixement de l’essencialitat del Sistema d’Emergències Mèdiques.
El Secretari General i la Directora General, ens van indicar que a partir d’ara tindrien present a aquest sindicat per convidar-nos, juntament amb els altres, als diferents fòrums que es puguin mantenir en relació amb aspectes que afecten el col·lectiu de les infermeres i el context sanitari present.
Ens van fer coneixedores que estan treballant pel reconeixement de les especialitats infermeres, tant a escala institucional com de cara al reconeixement per part de la ciutadania, i de l’abast i importància de la figura de la infermera dins el sistema de salut i en la cura als ciutadans.

Es van mostrar compromesos amb accelerar la prescripció infermera, iniciant el seu desplegament en l’Atenció Primària.

I ens van informar que estan estudiant mesures a implementar per atreure tant les infermeres que han abandonat el país recentment com aquelles que, per diversos motius, han deixat la professió. A més de potenciar la formació d’un volum més gran d’infermeres incrementant l’oferta pública de les universitats.

Valorem positivament aquest primer contacte, a l’espera de concretar les diferents mesures en relació amb els aspectes més urgents per les infermeres i per la qualitat de la sanitat pública en el seu conjunt.

Vam demanar voluntat de compromís perquè aquestes mesures no depenguin del color polític que ens governi. Un compromís envers el col·lectiu d’infermeres i infermers i un reconeixement a l’eslavó vital que som dins el sistema de salut i per la cura dels ciutadans.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!