agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

SATSE, MC, CCOO i UGT signen el III Acord ICS, un acord que no reconeix ni professionalment ni econòmicament a les infermeres
Publicat el 22 de novembre de 2023
Getting your Trinity Audio player ready...

El 22 de novembre de 2023 serà una data per recordar. SATSE i els altres sindicats de la Mesa de Negociació de l’ICS (excepte CATAC) han signat el III Acord de les condicions de treball del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut.

Com ja van fer els sindicats el passat 17 de gener signant un III Conveni SISCAT de la vergonya, ara han continuat venent a les infermeres de l’ICS amb la signatura d’aquest acord.

Infermeres de Catalunya ens hem mostrat frontalment en contra de la signatura d’aquest acord ICS (i també de l’anterior signatura de conveni SISCAT) donat que en cap cas reconeix les infermeres i infermers com el que som, professionals amb titulació sanitària superior amb la categoria A1 (com si reconeixen als psicòlegs, que tenen idèntic nivell acadèmic que les infermeres).

Aquest és un acord que:

Continua considerant a les infermeres com a Diplomades sanitàries, quan ja fa anys que som Graduades (titulació superior). Una greu anomalia en la consideració de la nostra categoria professional. Òbviament, sense reconèixer que hauríem de ser categoria A1 i no A2.

Tot i que ICS crea el complement d’homologació al SISCAT (increment de 1200 euros anuals), per evitar la fuita d’infermeres a centres del SISCAT, aquest nou complement comporta la reducció de 500 euros de les DPO.

Perpetua el pervers sistema de DPO en què les infermeres hem de continuar demostrant dia a dia que fem bé la nostra feina. Les bones paraules i els copets a l’esquena durant la pandèmia han passat a l’oblit i tornem a haver de demostrar que treballem i molt. Volem abolir aquest sistema i que el 100% de l’import passi a ser una paga addicional.

No recull cap increment econòmic per a l’assumpció de noves funcions com la GIDA (Gestió Infermera de la Demanda Aguda). Les infermeres seguirem assumint noves competències, visitant totes les urgències i aguts que entrin als centres sanitaris però al mateix preu i sense la formació acreditada ni el suport legal necessari. Tampoc preveu un pla formatiu específic per capacitar de forma reglada a les infermeres en les noves funcions.

Recull un increment econòmic irrisori que no té en compte ni reverteix les retallades que fa anys arrosseguem. Això sí, s’inventen complements econòmics anuals a canvi de treballar més (com el nou plus d’especial dedicació que contempla la cobertura voluntària dels diumenges). És a dir, si volem cobrar més, hem de treballar més i gaudir menys de la nostra vida personal. Sinó, seguirem cobrant un sou que no es correspon a la nostra categoria ni responsabilitats.

Continua sense reconèixer les especialitats infermeres (Infermeria familiar i comunitària, llevadores, infermeria pediàtrica, etc). En canvi, sí que obre la porta al reconeixement de les IPA (infermeres de pràctica avançada), una figura encara no regulada ni desenvolupada, al contrari que les especialitats infermeres oficials… Potser perquè la categoria d’IPA es dona a discreció de l’empresa…

Menysprea a les llevadores, infermeres especialistes que veuen com no se’ls aplica el «complement d’homologació SISCAT» deixant de cobrar un augment de 1000 euros anuals previst per al 2024.

Continua limitant el complement d’exclusivitat només al que ells anomenen “facultatius” (metges), sense que les infermeres puguin optar a aquest concepte retributiu, tot i concórrer les mateixes circumstàncies.

No recull la jubilació anticipada als 60 anys ni la jubilació parcial. Una omissió greu, ja que afecta directament el benestar de les infermeres i el seu futur. En canvi, sí que es regula un nou tram d’atenció continuada com a complement d’exoneració de guàrdies per edat dels metges especialistes. Res per les infermeres.

Continua sense reconèixer l’escreix de contingent en l’atenció primària. En els equips, el metge cobra per l’escreix de contingent que fa de forma voluntària. Les infermeres no poden decidir escreix de contingent (s’aplica directament un contingent molt superior) i no es cobra res.

• Continua mantenint una diferència injusta en l’import dels mòduls: per les infermeres 160 euros. Pels metges 300 euros…

Continua sense reconèixer econòmicament les infermeres referents a l’Atenció Primària. Les infermeres seguiran assumint tasques de coordinació en diferents àmbits sense cobrar ni un euro.

No retorna els 3 dies de lliure disposició (graciables) que es van perdre durant les retallades. Anteriorment es tenien 9 dies de lliure disposició.

Reconeix l’encavalcament (solapament per al passi de la informació clínica dels pacients en l’àmbit hospitalari) però a un cost d’un euro per jornada. Tenint en compte que el temps invertit en l’encavalcament és de 15 minuts aproximadament, no compensen ni retribueixen adequadament aquest temps necessari i imprescindible per la nostra feina. No contemplar l’encavalcament com una part de la nostra pràctica assistencial, quan se sap que el 70% d’incidents de seguretat de pacient ocorren en la transferència de la informació del pacient, diu molt, també, de quan els hi importa la ciutadania.

• Penalitza les professionals que han estat molts anys en una categoria “inferior”, ja que per poder assolir el nivell de carrera professional anterior, hauran d’estar més anys a la nova categoria promocionada per igualar el temps a la categoria anterior.

Continua obligant les infermeres d’Atenció Primària a fer ús del seu vehicle particular per a fer la seva feina. Un fet il·legal donat que la llei no permet a les empreses a obligar els seus treballadors a posar els seus béns personals a disposició d’aquesta.

Un acord que atorga un increment anual de 1.700 euros per a les infermeres i de 15.000 euros pels metges.

Per tot el que exposem i més, Infermeres de Catalunya estem en contra de la signatura del que considerem un mal acord en què, després de dos anys de negociació, els sindicats de la Mesa no han estat capaços de vetllar per la dignitat professional del nostre col·lectiu.

Les infermeres som el col·lectiu majoritari a la sanitat pública i sobre el que actualment està recaient el gruix de les tasques que anteriorment feien altres professionals com els metges. Anem assumint -de forma obligada – noves funcions, però sense el reconeixement econòmic que pertoca. En canvi, els que deixen de fer-les si que veuen incrementat el seu sou… tot molt lògic.

Per això, ha arribat el moment de dir prou. Les infermeres de l’ICS. Les infermeres del SISCAT. Totes hem de reflexionar i decidir fins on aguantarem aquesta situació denigrant.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!