agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Signem la declaració de l’OMS per una vacunació equitativa arreu del món, especialment entre els professionals de la salut
Publicat el 19 de febrer de 2021

Infermeres de Catalunya ha signat la declaració, promoguda pel Director General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per demanar una vacunació de la COVID-19 equitativa de tots els professionals de la salut a tot el món. #VaccinEquity

Declaració

Ara hem d’accelerar l’equitat de les vacunes per a tots els treballadors de la salut

Els treballadors sanitaris i assistencials han estat a l’avantguarda de la resposta a la pandèmia: sovint estan protegits i estan exposats.

Les dones constitueixen la gran majoria dels treballadors de la salut i de la salut i és gràcies a la seva professionalitat, valentia i dedicació, sovint en les circumstàncies més difícils, que la taxa de mortalitat global pel virus no és més elevada. És gràcies també a la seva compassió i humanitat que els que hem perdut han estat tractats amb dignitat en els seus últims moments.

A causa dels esforços científics sense precedents, ara es distribueixen vacunes a més de 70 països de tot el món, i els treballadors sanitaris d’aquests llocs són justament entre els primers grups a rebre’ls. A la majoria de països amb ingressos baixos i mitjans, la vacunació ni tan sols ha començat, cosa que és una catàstrofe a mesura que s’omplen els hospitals.

Hem d’actuar ràpidament per corregir aquesta injustícia. Diverses variants mostren una major transmissibilitat i fins i tot resistència a les eines sanitàries necessàries per combatre aquest virus. La millor manera d’acabar amb aquesta pandèmia, aturar futures variants i salvar vides és limitar la propagació del virus vacunant de forma ràpida i equitativa, començant pels treballadors de la salut.

És per això que el director general de l’Organització Mundial de la Salut, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha cridat tots els països a començar a vacunar els treballadors de la salut i aquelles persones amb més risc de COVID-19 durant els primers 100 dies del 2021.

Això és possible si els líders la converteixen en una prioritat. Mitjançant la instal·lació COVAX i el grup d’accés tecnològic COVID-19 (C-TAP) ja existeixen mecanismes internacionals per compartir coneixements, ampliar la fabricació i el desplegament de vacunes de forma ràpida i equitativa. COVAX, format per més de 190 països i economies, ha aconseguit 2.000 milions de dosis de vacunes el 2021, que començaran a desplegar-se aquest mes.

Per a això, nosaltres, les organitzacions i els individus subscrits, fem una crida als líders mundials, nacionals i locals per accelerar el desplegament equitatiu de vacunes a tots els països, començant pels treballadors de la salut i els que presenten un risc més elevat de COVID-19. Això inclou augmentar la fabricació de vacunes i rebutjar el nacionalisme vacunal a cada pas.

Fem una crida específica a:

  • Els líders mundials augmentaran les contribucions a la instal·lació de COVAX i compartiran dosis amb COVAX en paral·lel al desplegament nacional de vacunes.
  • Els fabricants de vacunes compartiran coneixements amb C-TAP per augmentar la fabricació de vacunes i augmentar dràsticament l’oferta mundial de vacunes per als propers anys. A més, demanem als líders que prioritzin el subministrament a COVAX per sobre dels nous acords bilaterals.
  • Organismes reguladors per accelerar els processos d’aprovació d’una manera segura i deliberada.
  • Els ministeris de Salut col·laboraran amb l’OMS i altres persones per invertir i preparar els seus sistemes d’atenció primària per a la distribució de vacunes COVID-19 als seus treballadors sanitaris i per desenvolupar sistemes de dades sobre el subministrament, distribució i captació de vacunes, incloses les dades desagregades per sexe i edat dades subnacionals, per impulsar el lliurament, la igualtat i l’impacte.
  • Tots els governs asseguraran que les vacunes COVID-19 es distribueixin de manera gratuïta en el punt d’atenció i sense risc de dificultats econòmiques, començant pels treballadors de la salut i les persones amb major risc de COVID-19, per prioritzar les comunitats afectades i les veus dels treballadors essencials a la presa de decisions i garantir la igualtat de gènere és fonamental en totes les accions.

Distribuir les vacunes COVID-19 de manera ràpida i equitativa és fonamental per acabar amb aquesta pandèmia, reiniciar les nostres economies i començar a afrontar els altres grans reptes del nostre temps, com la inseguretat alimentària, la desigualtat i la crisi climàtica.

La salut ha de ser fonamental per a tot el desenvolupament del món post-COVID i invertir en sistemes d’atenció primària de la salut serà clau per acabar amb aquesta pandèmia, preparar-se per a la propera i complir la visió de la salut per a tothom.

La gent de tot el món, inclosos els treballadors de la salut que ens han portat a travessar aquesta crisi, compten amb els líders per fer el que és correcte i intel·ligent en aquest moment crucial. La història ens jutjarà durament si fracassem.

L’any dels treballadors de la salut i de l’atenció, ens hem de reunir per protegir i invertir en les persones que ens protegeixen a tots, independentment d’on visquin.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!