El divendres, 5 de maig, els sindicats que formem la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya ens van reunir a la seu del Servei CatalĆ de la Salut amb el seu Sotsdirector, el Sr. Alfredo GarcĆa i amb el Director General de Professionals de la Salut, el Sr. Marc Soler.
Des de la Mesa havĆem enviat una carta prĆØvia on es demanava el compliment de diversos punts, tot ells punts aprovats pel Parlament de Catalunya i que estan pendent d’execució pel Govern.
Els punts que es van tractar a la reunió van ser:
- Equiparar les condicions laborals i salarials de tot el personal sanitari del sistema pĆŗblic de salut amb
independència del prestador pel qual treballen. - Establir unes rà tios professional-usuà ria que contemplin les realitats econòmiques i socials dels
territoris i que permetin una correcta assistĆØncia i redueixin l’actual cĆ rrega laboral. - Dotar d’estabilitat el personal sanitari, augmentant l’oferta pĆŗblica de places per posar fi als
contractes temporals i eventuals, garantint una contractació estable i de qualitat. - Planificar la creació de més professionals sanitaris atenent a les necessitats demogrà fiques actuals,
la demanda assistencial real i l’increment de plantilles estructurals necessĆ ries per poder donar
resposta a la necessitat de relleu del personal que es jubilarà els pròxims anys. - Ampliar les places de formació especialitzada MIR i IIR.
- Proporcionar facilitats per tal que professionals de la medicina familiar i comunitĆ ria vulguin exercir a
les zones rurals. - Destinar el 25% del pressupost de Salut a l’Atenció PrimĆ ria.
En general, ens van explicar que compartien totalment les reivindicacions i que des dels departaments s’hi estava treballant en cada una d’elles.
Ens van indicar que tenen en marxa la Taula d’Harmonització amb la finalitat unificar el mĆ xim possible els convenis laborals dels treballadors i treballadores de la sanitat pĆŗblica. Ens van comentar que Ć©s difĆcil donada la particularitat de cada conveni i que els portarĆ temps. Des de la Mesa vam recordar-los que havĆem demanat al Conseller poder formar part d’aquesta Taula, però que desprĆ©s de 3 mesos no hem obtingut resposta. Tornarem a fer la petició per tal de poder formar-ne part, creient que Ć©s important que puguin tenir mĆ©s interlocutors i no Ćŗnicament els mateixos que estan signant convenis.
Sobre l’estabilització, van indicar que hi ha en marxa un procĆ©s d’estabilització i que estan finalitzant un document amb tot un seguit de mesures per aconseguir l’estabilització dels professionals i la retenció del talent, fer mĆ©s atractives les places per als residents a Catalunya, oferir totes es places de formació d’especialistes que estiguin acreditades, etc. En general, tenen clar que Ć©s molt difĆcil arribar al 8% de temporalitat al 2025 amb la realitat actual. Però insisteixen que faran tot el possible per aproximar-s’hi i reduir al mĆnim la temporalitat.
També estan treballant en la reorganització de les tasques dels professionals, tenint en compte que en aquest nou marc, tots els professionals rebin la formació adient i tinguin la cobertura legal necessà ria. Aquest és un extrem que Infermeres de Catalunya reclamem com a fonamental, per exemple, amb la implantació desigual de la GIDA (Gestió Infermera de la Demanda Aguda).
Per Infermeres de Catalunya, aquestes competĆØncies -que les infermeres ara desenvolupem-, han d’estar perfectament reconegudes i amparades legalment, aixĆ com les professionals han de rebre una formació Ć mplia i que estigui acreditada (i no serveix un curs de 40 hores on-line per saber palpar un abdomen o fer una correcta auscultació pulmonar). A mĆ©s, exigim un reconeixement econòmic adient.
Un fet preocupant és que actualment desconeixen el número total de professionals de la salut que treballen a Catalunya ni coneixen les rà tios assistencials actuals. Ens expliquen que és un greu problema i que estan treballant per tenir aquestes dades, que son bà siques per poder dur a terme moltes de les accions que volen dur a terme.
Des de la Mesa vam retreure aquest extrem i els vam insistir de la importĆ ncia d’establir unes rĆ tios de forma legislada i per part del Departament de Salut, que millorin la cĆ rrega actual i donin seguretat assisencial tant als pacients com als professionals.
Altre temes que es van reclamar des de la Mesa:
- ComenƧar a treballar per aconseguir rebaixar l’edat de jubilació als 60 anys per al personal sanitari
pĆŗblic, a causa de la penositat, perillositat i toxicitat de les condicions de treball. - Jornada setmanal de 35 hores.
- Reconeixement del grup professional que li correspon, a totes aquelles categories que exerceixen
funcions que poden ser recollides per aquest grup superior.
Ens vam emplaçar a poder tenir futures reunions periòdiques de seguiment per continuar tractant tots aquests temes i saber en quin estat es troben les diferents tramitacions que duen a terme.