agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Ens reunim amb el Sotsdirector del CatSalut i el Director General de Professionals de la Salut amb la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya
Publicat el 8 de maig de 2023

El divendres, 5 de maig, els sindicats que formem la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya ens van reunir a la seu del Servei Català de la Salut amb el seu Sotsdirector, el Sr. Alfredo García i amb el Director General de Professionals de la Salut, el Sr. Marc Soler.

Des de la Mesa havíem enviat una carta prèvia on es demanava el compliment de diversos punts, tot ells punts aprovats pel Parlament de Catalunya i que estan pendent d’execució pel Govern.

Els punts que es van tractar a la reunió van ser:

 • Equiparar les condicions laborals i salarials de tot el personal sanitari del sistema públic de salut amb
  independència del prestador pel qual treballen.
 • Establir unes ràtios professional-usuària que contemplin les realitats econòmiques i socials dels
  territoris i que permetin una correcta assistència i redueixin l’actual càrrega laboral.
 • Dotar d’estabilitat el personal sanitari, augmentant l’oferta pública de places per posar fi als
  contractes temporals i eventuals, garantint una contractació estable i de qualitat.
 • Planificar la creació de més professionals sanitaris atenent a les necessitats demogràfiques actuals,
  la demanda assistencial real i l’increment de plantilles estructurals necessàries per poder donar
  resposta a la necessitat de relleu del personal que es jubilarà els pròxims anys.
 • Ampliar les places de formació especialitzada MIR i IIR.
 • Proporcionar facilitats per tal que professionals de la medicina familiar i comunitària vulguin exercir a
  les zones rurals.
 • Destinar el 25% del pressupost de Salut a l’Atenció Primària.

En general, ens van explicar que compartien totalment les reivindicacions i que des dels departaments s’hi estava treballant en cada una d’elles.

Ens van indicar que tenen en marxa la Taula d’Harmonització amb la finalitat unificar el màxim possible els convenis laborals dels treballadors i treballadores de la sanitat pública. Ens van comentar que és difícil donada la particularitat de cada conveni i que els portarà temps. Des de la Mesa vam recordar-los que havíem demanat al Conseller poder formar part d’aquesta Taula, però que després de 3 mesos no hem obtingut resposta. Tornarem a fer la petició per tal de poder formar-ne part, creient que és important que puguin tenir més interlocutors i no únicament els mateixos que estan signant convenis.

Sobre l’estabilització, van indicar que hi ha en marxa un procés d’estabilització i que estan finalitzant un document amb tot un seguit de mesures per aconseguir l’estabilització dels professionals i la retenció del talent, fer més atractives les places per als residents a Catalunya, oferir totes es places de formació d’especialistes que estiguin acreditades, etc. En general, tenen clar que és molt difícil arribar al 8% de temporalitat al 2025 amb la realitat actual. Però insisteixen que faran tot el possible per aproximar-s’hi i reduir al mínim la temporalitat.

També estan treballant en la reorganització de les tasques dels professionals, tenint en compte que en aquest nou marc, tots els professionals rebin la formació adient i tinguin la cobertura legal necessària. Aquest és un extrem que Infermeres de Catalunya reclamem com a fonamental, per exemple, amb la implantació desigual de la GIDA (Gestió Infermera de la Demanda Aguda).

Per Infermeres de Catalunya, aquestes competències -que les infermeres ara desenvolupem-, han d’estar perfectament reconegudes i amparades legalment, així com les professionals han de rebre una formació àmplia i que estigui acreditada (i no serveix un curs de 40 hores on-line per saber palpar un abdomen o fer una correcta auscultació pulmonar). A més, exigim un reconeixement econòmic adient.

Un fet preocupant és que actualment desconeixen el número total de professionals de la salut que treballen a Catalunya ni coneixen les ràtios assistencials actuals. Ens expliquen que és un greu problema i que estan treballant per tenir aquestes dades, que son bàsiques per poder dur a terme moltes de les accions que volen dur a terme.

Des de la Mesa vam retreure aquest extrem i els vam insistir de la importància d’establir unes ràtios de forma legislada i per part del Departament de Salut, que millorin la càrrega actual i donin seguretat assisencial tant als pacients com als professionals.

Altre temes que es van reclamar des de la Mesa:

 • Començar a treballar per aconseguir rebaixar l’edat de jubilació als 60 anys per al personal sanitari
  públic, a causa de la penositat, perillositat i toxicitat de les condicions de treball.
 • Jornada setmanal de 35 hores.
 • Reconeixement del grup professional que li correspon, a totes aquelles categories que exerceixen
  funcions que poden ser recollides per aquest grup superior.

Ens vam emplaçar a poder tenir futures reunions periòdiques de seguiment per continuar tractant tots aquests temes i saber en quin estat es troben les diferents tramitacions que duen a terme.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!