agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Infermeres de Catalunya guanya la demanda contra el SEM per vulneració del dret fonamental de vaga dels seus treballadors
Publicat el 27 d'abril de 2021

Infermeres de Catalunya vam interposar demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per haver decretat uns serveis mínims del 100% durant la darrera vaga convocada per aquest i altres sindicats el passat mes de març. 

La vaga havia estat convocada per la Mesa Sindical de Sanitat pel 10 de març i posteriorment, a partir del 15 de març, de forma indefinida en format d’aturades parcials de dues hores en els diferents torns de treball. 

El SEM va decretar uns serveis mínims del 100%, vulnerant així el dret fonamental a vaga de les treballadores. Infermeres de Catalunya vam al·legar la il·legalitat d’aquesta actitud i, perquè no tornés a passar, vam interposar demanda contra el SEM. 

La sentència del TSJ de Catalunya indica que és il·legal decretar uns serveis mínims del 100%, inclús en un servei essencial, ja que vulnera el dret a vaga de qualsevol treballadora i treballador. 

El tribunal comenta sentències anteriors on ja s’especifica que “la calificación de un servicio como esencial no significa la supresión del derecho de huelga de los trabajadores ocupados en tal servicio, sinó la previsión de las garantias para su mantenimiento […] pues mantener un servicio implica la prestación de los trabajos necesarios para la cobertura mínima de los derechos, libertades o bienes que el proipio servicio satisface, pero sin alcanzar el nivel de rendimiento habitual”. 

També especifica que el SEM no va aplicar correctament l’ORDRE TSF/56/2021 de serveis mínims, ja que la mateixa indicava que el SEM havia de “garantir el normal funcionament del servei de coordinació d’urgències i els sistemes d’emergències mèdiques, en atenció a les especials característiques de l’assistència prestada”. I on també deixava clar que “la Direcció dels centres afectats, una vegada escoltat el Comitè de Vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims que estableix l’article anterior”. 

Decretar uns serveis mínims del 100% vulnera el principi de proporcionalitat i anul·la, de facto, un dret fonamental com és el dret a vaga. 

Condemna al SEM a indemnitzar al sindicat Infermeres de Catalunya per danys morals 

Tot i que finalment els fets imputables al SEM queden reduïts a un sol dia de vaga, la seva actuació ha determinat que la totalitat dels treballadors que havien de prestar servei aquell dia, no van tenir la possibilitat d’exercir el dreta a vaga, amb el resultat pràctic de desactivació de la vaga, generant descrèdit i pèrdua de confiança en el nostre sindicat, com a convocant de la vaga. 

Per aquest motiu, condemna al SEM a pagar una indemnització de 6.251 euros al nostre sindicat per danys morals. 

Aquesta és una sentència exemplar que marca els límits de les entitats sanitàries, tant públiques com privades, en el moment de decretar els serveis mínims. A Infermeres de Catalunya no ens tremolarà el pols per defensar els drets laborals de les infermeres i resta de professionals del nostre sistema de salut. 

El SEM pot recòrrer la sentència davant el Tribunal Suprem 

Ara la Direcció del SEM ha de decidir si acata la sentència del TSJ de Catalunya, on se li diu que ha fet malament al decretar uns serveis mínims del 100% vulnerant així el dret fonamental a vaga de les seves treballadores i treballadors, o pel contrari, decideix recórrer la sentència per intentar guanyar en una instància superior i poder així intentar seguir vulnerant un dret fonamental de les treballadores. 

Unes treballadores i treballadors que hem donat tot el que se’ns ha demanat –i molt més- durant aquesta pandèmia. Unes treballadores i treballadors que mereixem un respecte per part de la Direcció del SEM i que els seus agraïments en format de correu electrònic es vegin reflectits realment en els seus actes, més enllà de paraules buides. 

Durant el judici, el SEM menysprea les infermeres i els tècnics de les unitats USVAI 

Durant l’al·legat final, l’advocat del SEM va anomenar contínuament  les Unitats de Suport Vital Avançat Infermer (USVAI) com unitats de Suport Vital Bàsic. No sabem si va mentir deliberadament o bé ho va dir per desconeixement de la llei, ambdues opcions igual de nefastes per un advocat.  

També va dir que “és de jutjat de guàrdia” que puguem defensar el fet que una infermera i un tècnic assisteixin sols sense un metge una emergència per motiu de la vaga. Cal recordar, que diàriament es queden sense cobrir unitats medicalitzades (passant a ser una unitat SVAI més), fet que vam fer saber al jutge i demostrar durant el judici. 

Ens agradaria saber si les afirmacions de l’advocat, que va actuar en representació del SEM davant els magistrats del TSJ de Catalunya, reflecteixen el que realment pensa la Direcció d’un recurs que porta més de 30 anys funcionant i que ha demostrat sobradament la seva vàlua per la societat i pel sistema de salut. 

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!