agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

Carta oberta al conseller de Salut
Publicat el 16 de desembre de 2023
Getting your Trinity Audio player ready...

Benvolgut conseller,
 
Em dirigeixo a vostè amb decepció en relació amb la decisió de difondre informació sobre els salaris de les infermeres i presentar-ho com un augment salarial significatiu, el que no es correspon amb la realitat. De manera deliberada, està maquillant les xifres, surten als seus mitjans uns xifres que cap infermera de Catalunya reconeix.
 
Entenem que aquesta estratègia pot ser considerada com a part del joc polític, un terreny on vostè pot sentir-se còmode, però nosaltres no hem vingut aquí a jugar. No hem vingut a plorar. Hem vingut a exigir canvis que millorin la vida de les persones i també les de les infermeres. Perquè no podem més, estem esgotades i al límit, les infermeres diem prou! 
 
Hem reiterat en diverses ocasions que les protestes de les infermeres tenen com a objectiu principal millorar el sistema de salut de Catalunya, la salut de les persones i un reconeixement laboral, professional i social de les infermeres. La població catalana es troba constantment en risc a causa de les polítiques laborals i professionals implementades.
 
Avui, vull posar l’accent en tres qüestions importants per a vostè que es tradueixen de les seves declaracions:  Salari, les minories i les pilotes fora!


 
Salari de les infermeres
 
No ocultem la importància del salari de les infermeres, i que aquesta és una reivindicació legítima, especialment en un moment marcat per la inflació i l’augment del cost de la vida. Sembla que la seva intenció és que les infermeres, amb l’objectiu d’assolir un salari digne, haguem de malviure sense gaudir d’una vida personal ni tenir possibilitats de conciliació familiar.
 
L’augment d’hores de treball i l’estrès laboral es tradueixen en infermeres més cansades i un elevat risc pels pacients que atenem. La seva decisió, aparentment orientada a forçar a les infermeres a sacrificar la seva qualitat de vida en la persecució d’un salari just, no només posa en perill el benestar individual de les infermeres, sinó que també afecta la qualitat dels serveis de salut que aquestes ofereixen a la comunitat.
 
Hi ha una tendència a demonitzar o etiquetar com a poc professional a les infermeres per demanar millores del seu salari. I és que hi ha una cosa que crec que no acaba d’entendre i és que les infermeres exigim el pagament per valor, pel que som, pel que fem i pel que aportem (millors resultats en salut, millora de la qualitat de vida de les persones, millora de l’experiència del pacient amb l’atenció, contenció i disminució de costos al sistema, etc…).
 
Per què les infermeres mereixem cobrar per sota del que aportem? Per què les infermeres hauríem de romandre silenciades mentre ens continueu trepitjant?
 
El vostre valor i reconeixement en forma de salari a les infermeres és aquest:

 • Continua considerant a les infermeres com a Diplomades sanitàries, tot i que fa anys que som Graduades (titulació superior).  Una greu anomalia en la consideració de la nostra categoria professional. No esquivi la responsabilitat, vostè té competències per aplicar la retribució corresponent.
 • Perpetua el pervers sistema de DPO per aconseguir un augment salarial, sistema no té res a veure amb l’excel·lència en la prestació de cures a la població. Aquestes DPOs són inassumibles des del punt de vista de la ètica professional.
 • Recull un increment econòmic irrisori que no té en compte ni reverteix les retallades que fa anys arrosseguem. Això sí, s’inventen complements econòmics anuals a canvi de treballar més (com el nou plus d’especial dedicació que contempla la cobertura voluntària dels diumenges).
 • No contempla cap increment econòmic que reconegui l’adquisició de noves competències en tots els àmbits d’actuació.
 • Continua sense reconèixer les especialitats infermeres, no essent cap pioner a l’Estat. El reconeixement implica la creació de categories professionals amb la retribució corresponent.
 • Menysprea les llevadores, infermeres especialistes a les quals no se’ls aplica el “complement d’homologació SISCAT”, perdent un augment previst de 1000 euros anuals fins al 2024.
 • Manté una limitació injusta del complement d’exclusivitat només per als anomenats “facultatius” (metges), sense que les infermeres puguin optar per aquest concepte retributiu, tot i que es donin les mateixes circumstàncies.
 • Continua sense reconèixer l’escreix de contingent en l’atenció primària. En els equips, les infermeres no poden decidir escreix de contingent (s’aplica directament un contingent molt superior) i no es cobra res.
 • Continua mantenint una diferència injusta en l’import dels mòduls.
 • Reconeix l’encavalcament però a un cost d’un euro per jornada. Tenint en compte que el temps invertit en l’encavalcament és de 15 minuts aproximadament, no compensen ni retribueixen adequadament aquest temps necessari i imprescindible per la seguretat del pacient.
 • Continua sense reconèixer econòmicament les infermeres referents a l’Atenció Primària. Les infermeres seguiran assumint tasques de coordinació en diferents àmbits sense cobrar ni un euro.

És molt clara la seva falta de reconeixement del valor de les infermeres al sistema de salut català. La constant falta de consideració cap a la professió majoritària i les recents accions emprades, com l’ús de diners públics per pagar una campanya de neteja de cara a molts mitjans de comunicació i una roda de premsa que ens ha menystingut encara més, estan afectant greument la confiança i consideració de les infermeres cap a vostè i el Govern de Catalunya.

Les minories 

Partim del fet que nosaltres li tenim el respecte institucional que mereix per ser el representat del nostre Sistema de Salut, alhora ens trobarà de front quan menysprea a les infermeres de Catalunya. Li agraïm la importància que ens dona com a sindicat, però no cal conseller som una eina al servei de la professió majoritària, les infermeres.

Som conscients que durant anys heu menyspreat les infermeres i heu intentat reduir-nos a una professió minoritària i silenciada. Ens sorprèn profundament que un diputat català d’ERC faci un ús constant del terme “minoria” com a adjectiu pejoratiu i de menyspreu. Les minories, com vostè diu, treballem pels interessos de les persones i de les infermeres per sobre de tots els seus interessos. Sovint les minories són les que impulsen els canvis necessaris, pressionant a les majories. Conseller, ho farem, no tenim cap problema a ser la força impulsora que obligui les majories polítiques, econòmiques i sindicals a realitzar els canvis que el sistema català i les infermeres necessitem.

 

Pilotes fora!

Mentre les infermeres reclamem el reconeixement i l’autocrítica d’aquest govern, vostè intenta evadir la seva responsabilitat i desviar l’atenció de les 38 demandes.  De manera clara i desafiadora per a la intel·ligència de les infermeres, els periodistes i tota la societat catalana, intenta desviar l’atenció exclusivament cap a la categoria A1, llançant pilotes fora.

Li demanem que exigeixi a la Ministra de Sanitat la modificació de la categoria A1 i, alhora, que vostè realitzi els mecanismes necessaris a Catalunya per aquest reconeixement professional i econòmic. No es tracta d’esperar i  simplement de dependre del govern Espanyol per a les millores; reconegui, en les seves competències, els drets de les infermeres catalanes i apliqui’l ja!

No continuï insultant la nostra intel·ligència amb expressions com “ho estudiarem”, “poc a poc”, “farem comissions”, “ho sol·licitarem” o “farem el diagnòstic”. El diagnòstic ja està més que fet; ara necessitem la voluntat política i l’acció concreta.

Conseller Balcells, te l’oportunitat històrica de demostrar que el seu govern i vostè escolten i valoren els coneixements, habilitats i dedicació de les infermeres catalanes. Les infermeres volem unes condicions de treball dignes, un reconeixement adequat i un salari just, no més aplaudiments. Vostè i el President Pere Aragonès tenen la responsabilitat d’actuar ara.

Octavi Rodriguez

Secretari d’Organització

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!