agsdix-fab fa-whatsapp

937 376 302

agsdix-fas fa-chalkboard-teacher

Delegades

agsdix-smt2-person-outline

Afiliades

La INACCEPTABLE negociació del nou conveni
Publicat el 3 de desembre de 2020

Infermeres de Catalunya volem informar a tots els treballadors que després de molts mesos de negociació del nou Conveni Col·lectiu del Sistema d’Emergències Mèdiques, no s’ha produït cap avanç evident ni tampoc una clara mostra d’intenció d’arribar a acords amb la representació social. 

Ja són molts mesos veient com les propostes per part d’aquesta nova Direcció, i que havien estat plantejades en un principi com a millora, a la fi sols pretenen conculcar una pèrdua de drets i condicions laborals, drets que havien estat fruit de l’esforç que vam mostrar tant els representants dels treballadors com la mateixa empresa en negociacions col·lectives anteriors. 

És INACCEPTABLE que vulguin ampliar de 30 a 60 km l’aplicació de mobilitat geogràfica als seus treballadors. En algunes bases pot significar fins i tot canvi de província. 

És INACCEPTABLE que vulguin establir el període de gaudiment de les vacances d’estiu de MARÇ a NOVEMBRE. Aquest fet anul·la de facto la possibilitat de compensar amb 1 dia més per cada període de 15 dies que el treballador no ha pogut gaudir de les seves vacances dins el període estival, comprès entre el 15 de juny al 15 de setembre (tal com està contemplat fins ara al conveni). Tanmateix, aquesta proposta podria comportar el gaudiment de les vacances fora de l’estiu per necessitat de compliment amb el 33% de plantilla que pot gaudir de vacances al mateix moment, donat que el període s’ampliaria molt més enllà de l’estació d’estiu. 

L’empresa no pot acollir-se a l’argument de què sigui una pràctica habitual donat que, a hores d’ara, cap treballador (que voluntàriament ha fet part de les seves vacances o la seva totalitat fora de l’establert en conveni com a període de vacances) ha reclamat aquesta compensació. Ni tan sols, pot demostrar problemes de cobertura; donat que són dificultats organitzatives esmenables amb la bona voluntat per ambdues parts, treballadors i empresa. 

Per Infermeres de Catalunya seria demagògic defensar aquesta modificació sense justificació i alhora mostrar-se, de forma populista, a favor de la conciliació familiar. Les voluntats es demostren amb els actes. 

És INACCEPTABLE que no es pugui recuperar la jornada d’abans de la crisi econòmica, que es va establir a l’acord del 29 d’octubre del 2013, on els treballadors, vàrem patir un increment de jornada laboral anual. Com també, en el context d’aquesta crisi, vam perdre ajudes socials i econòmiques com per exemple: tiquets restaurant, ajuda per llibres, ajudes de guarderia, etc. algunes de les quals hem recuperat, però altres encara manquen per retornar. 

Els treballadors del SEM a través dels seus representants sempre hem col·laborat en aquelles situacions difícils en les quals s’ha vist immersa la nostra empresa, però cansats de ser sempre menyspreats i perjudicats per les decisions unilaterals de l’empresa, estem en desacord de tornar a veure retallats aquests drets constatant com el SEM inverteix a incrementar de forma extraordinària la flota de vehicles i nous dispositius que si més no, fan desconfiar de l’escala de prioritats d’aquesta institució. 

És INACCEPTABLE que es pretengui incrementar la jornada ordinària de 24h -en 88 hores anuals- per igualar el calendari anual amb els torns de 12h de 1632h. 

L’acceptació d’aquest increment de jornada seria segons se’ns ha comunicat en diverses ocasions, l’única possibilitat que veu l’empresa per poder plantejar-se tornar a recuperar la jornada anual prèvia a l’acord del 29 d’octubre del 2013. 

Aquest fet de difícil encaix als calendaris, significaria, pèrdua de poder adquisitiu, ja que els treballadors amb horari de 24h tenen la possibilitat d’incrementar la seva jornada amb JAC’s a on clarament els trams establerts els hi significa una millor retribució econòmica, que incrementar la seva jornada a preu ordinari en 88h/anuals. No podem oblidar que també podria perjudicar ostensiblement la logística personal al veure modificat substancialment el seu calendari i forçar a aquests treballadors a la reorganització de la seva vida familiar i/o laboral no sempre factible, fet aquest que sempre ha estat un atractiu per treballar al Sistema d’Emergències Mèdiques. No podem obviar, que aquests llocs de treball de 24h són els més sol·licitats quan es produeix un concurs de trasllats, promoció interna o concurs extern. 

És INACCEPTABLE que no es reconegui amb tot el seu contingut el Grup de categoria professional A al col·lectiu d’Infermeria. Com ja sabeu les Infermeres amb l’obtenció del Grau i l’adaptació a la normativa vigent, passen a formar part del Grup professional A, fet que no ha de significar un simple tràmit burocràtic (per la direcció sembla que sí que ho és, ja que així ho ha manifestat). Considerem de justícia envers el nostre nombrós col·lectiu que aquesta reclassificació no sigui merament nominativa, sinó que estigui dotada del corresponent increment salarial. 

La proposta presentada de subdivisió d’aquest grup en dos, A1 (per a metgesses i metges) i A2 (per Infermeres i Infermers) torna a discriminar al col·lectiu infermer per motius no contemplats a la normativa de reclassificació. 

Entenem que hi ha altres opcions per mantenir la diferència salarial amb els metges i demostrar amb fets que les Infermeres i Infermers del SEM reben el tracte de valor que ens mereixem, per l’esforç i eficiència demostrat en tot moment i a tots els nivells (recordem que hem estat un puntal en la consecució de l’objectiu de minimitzar els efectes d’aquesta terrible pandèmia sobre els ciutadans i sobre el mateix sistema de salut públic) i seria bona prova del reconeixement institucional que trobem a faltar en els moments rellevants i que ens afecten directament. 

En resum, cap de les propostes presentades per les diferents seccions sindicals són acceptades i sobre les que mostren interès per parlar-ne han estat desvirtuades, esbiaixades o dotades d’un contingut aliè a la seva finalitat de quan es van presentar a través de les diferents plataformes de negociació. 

Entenem que centrar-se en un redactat sense dotar-lo de continguts i conceptes que amb l’esforç d’ambdues parts permetin una aproximació i un avenç, és començar la casa pel sostre oblidant-se que el més important són els fonaments i que no importarà tant el “com” (que ja arribarà si hi ha la intenció) sinó el “què”. La resta declaracions de bones intencions… 

Per últim, informar-vos que la direcció es prepara per poder incorporar Infermeres de 4t de Grau i Metges de 5è curs per atendre Consultoria Covid amb prioritat 3, en virtut al conjunt de disposicions que el Departament de Salut ha establert perquè les diferents institucions del Sistema Públic de Salut puguin donar resposta a l’augment de demanda assistencial que aquesta crisi sanitària ha provocat sobre els recursos ordinaris de salut. 

Ens sobta novament com havent informat prèviament a aquesta comissió de què el SEM disposa d’una borsa de treball d’unes 200 Infermeres aproximadament, ens informi de les seves intencions d’incorporar professionals sense la titulació i ni expertesa. Qui es responsabilitzarà de les decisions sanitàries que aquestes noves contractacions prenguin (no tenen capacitat legal per fer-ho)? ¿Quina nova sobrecàrrega laboral implicarà al personal estructural de CECOS, ja que els hauran d’estar supervisant i ajudant constantment? 

Considerem si més no, que és novament un menyspreu a la tasca dels professionals que treballen a CECOS on l’expertesa mostra més vàlua en els serveis potencialment lleus que en els que clarament són greus.

Et pot interessar

Afilia't
Si ets infermera, et pots afiliar. Si ets TCAI, TES o una tècnica de grau mig o superior, et pots associar i formar part del sindicat, gaudint de tots els serveis i avantatges. Selecciona el teu perfil professional perquè et puguem informar millor.
Associa't
amb un 50% de descompte
Vine amb una altra companya o company i gaudeix de tots els serveis des del primer dia i amb un 50% dte en la quota durant 6 mesos!
Afilia't ara!